Hrvatski ministar VP o Izraelu i Palestini: Podržavamo rješenje o dvije države

“Kada je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu Hrvatska podupire rješenje koje uključuje dvije države u kojima oba naroda mogu ostvariti svoje nacionalne težnje i jednaka prava za svoje građane. I kojim se Izraelu jamči sigurnost kao državi židovskog naroda u mirnom suživotu sa svojim susjedima, a Palestincima održivost u vlastitoj državi i domovini”, rekao je Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova, a prenijela HINA.

Ministar je to rekao u sklopu neformalnog  sastanka 27 ministara vanjskih poslova Europske unije u Lisabonu. Sastanku se priključio  jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi.

Što se tiče odnosa s Jordanom, ministar je komentirao: “Bio je to uistinu konstruktivan dijalog. Jordan je naš partner i saveznik na Bliskom istoku. Iznimno cijenimo njihove napore u zbrinjavanju sirijskih i palestinskih izbjeglica. Razgovarali smo o jačanju suradnje te o najnovijoj eskalaciji sukoba između Izraelaca i Palestinaca i naporima za obnovu mirovnog procesa. Zahvalili smo na jordanskim naporima oko dogovora o primirju, kao i na tome što se u funkciji čuvara svetih mjesta u Jeruzalemu nastavlja zalagati za status quo”

Izjava hrvatskog ministra nema velik geopolitički značaj. Stav hrvatskog ministra zasigurno ne igra veliku ulogu čelnicima Izraela ili Palestine. Hrvatski ministar je, kako to često biva, potvrdio generalni stav SAD-a ili Europske unije.

No, ono što jest značajno je da su u ovom sukobu čelnici svih većih geopolitičkih “igrača” nedvosmisleno podržali rješenje o dvije odvojene države. To su učinili UN, EU, Kina, Rusija, ali i Joe Biden u ime SAD-a. Naime, SAD povijesno su oprezne oko podrške tom prijedlogu, a Trumpova politika nije išla u tom smjeru. Rješenju o dvije odvojene države nije blisko ni Hamasu ni stranci premijera Netanyahua.

Komentari

komentar





You may also like