Hrvatski vojni ataše pozvan u rusko MO zbog dragovoljaca koji idu u Ukrajinu

Rusko Ministarstvo obrane pozvalo je u svoje prostore hrvatskog vojnog atašea u Rusiji, gdje mu je ukazano na nezakonitu djelatnost Denisa Šelera, koji je, kako je navedeno, sudjelovao u vojnim aktivnostima na jugoistoku  Ukrajine u 2015. g. i koji formira postrojbe hrvatskih najamnika za odlazak u Ukrajinu. O tome izvješćuju brojni ruski mediji (vladina agencija RIA, RT na ruskom jeziku, Lenta.ru, …).

Ruski mediji navode kako je danas glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva obrane general Igor Konašenkov izjavio da svi zapadni plaćenici koji stignu u Ukrajinu i djeluju protiv operacije ruske vojske, prema međunarodnom humanitarnom pravu neće imati pravo na status ratnih zarobljenika i da je „najbolje što ih čeka pri uhićenju kazneni progon“.

Navodi kako strani borci koji su stigli u Ukrajinu vrše sabotaže i napade na ruske konvoje, kao i zrakoplove koji ih pokrivaju i da ih izvode oružjem koje Ukrajini isporučuje Zapad.

Britanija, Danska, Latvija, Poljska i Hrvatska navodno su dozvolili svojim građanima sudjelovanje u neprijateljstvima u Ukrajini, a francuska Legija stranaca planira poslati etničke ukrajinske snage, navodi ruski general.

“Samo prošlog tjedna oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo je preko Poljske i pridružilo se nacionalističkoj bojni na jugoistoku Ukrajine”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, objavivši kako je danas pozvalo hrvatskog vojnog atašea.

Napomena: ovu smo vijest ruskih medija pokušali provjeriti u Ministarstvu obrane RH ali su nam u centrali odgovorili da nazovemo sutra jer smo nazvali izvan radnog vremena.





Nadopuna vijesti: ruska televizija naknadno je objavila snimku dolaska i razgovora hrvatskog vojnog atašea s ruskim vojnim dužnosnikom u tamošnjem Ministarstvu obrane.

Komentari

komentar





You may also like