Huawei gubi 30 milijardi dolara zbog američkih sankcija, ali optimizam ne jenjava!

Foto: preuzeto s www.the verge

Huawei zbog američkih sankcija smanjuje svoju proizvodnu snagu, a prema prognozama, kao rezultat toga utržak tvrtke se u slijedeće dvije godine može smanjiti za 30 milijardi dolara, izjavio je u ponedjeljak, 17. lipnja, osnivač tog telekomunikacijskog diva i njegov direktor Ren Zhengfei.

„Priznajem da obje strane mogu snositi gubitke, u takvoj situaciji ne može biti pobjednika“, dodao je dalje Ren Zhengfei u intervjuu za kinesku središnju televiziju, dodavši, kako će utržak tvrtke silijedećih godina iznositi oko 100 milijardi dolara.

Američke sankcije neće zaustaviti Huawei, kazao je dalje Ren Zhengfei, dajući prognozu kako će biznis opet ojačati nakon 2020. godine.

Prema podacima tvrtke Huawei, prihod u 2018. g. iznosio je 721 milijardu juana (104,16 milijardi dolara), što je 19.5% više u odnosu na prethodnu godinu.

Inače Huawei je smanjio količinu prodaje izvan granice, i to nije nikakva tajna, ali se ne zna je li to samo privremeno riješenje ili ne. Tako se npr. njezin glavni novi proizvod Honor 20 već pojavio na kineskom tržištu, a u Europi još ne. Osim toga kineske cijene za taj inovacijski proizvod znatno su jeftinije i iznose 390 dolara, u odnosu na cijenu koja je objavljena na nedavnoj londonskoj prezentaciji, koja je iznosila 550 dolara.
Analitičari  TF International Securities iznose dva scenarija razvoja odnosa na tržištu smartfona: prvo, ako Huawei uspije postaviti vlastiti operativni sustav u zamjenu za Android do srpnja, u 2019.g. ta će tvrtka imati smanjenje isporuka smartfona s dosadašnjih 270 milijuna na 240-250 milijuna aparata; i drugo, ako ne uspije pokrenuti vlastiti OS u drugoj polovici ove godine, ili taj sustav ne bude konkurentan Androidu, isporuke smartfona mogu pasti za između između 180-200 milijuna, pri čemu najveći problem za Huawei u dugoročnoj perspektivi može biti gubitak povjerenja prema brendu ako kineska tvrtka ne uspije osigurati stabilnost isporuka.

Korporacija Google upozorila je vladu SAD-a o mogućim rizicima za nacionalnu sigurnost zbog sankcija protiv Huaweia, objavio je Financial Times. Sankcije mogu kratkoročno učiniti štetu Huaweiu, tvrde stručnjaci u tom sektoru, što može primorati tvrtku, kao i druge kineske firme na traženje samostalnih riješenja problema u razradi vlastite tehnologije. Prema informacijama Googlea, Huawei može proizvesti svoju verziju operativnog sustava na temelju otvorenih izvorišta Androida, koja će taj sistem učiniti osjetljivijim na hakerske napade. „Zaustavljanje suradnje s Huaweiom opasno je za SAD zbog vjerojatne uspostave dvaju operativnih sustava Android: originala i njezine kopije“, izjavio je izvor medija FT. To će nanesti štete dominaciji američkih tvrtki, poput Googlea, u dugoročnoj perspektivi, navodi se u tekstu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like