Human Rights Watch: Izrael čini zločin apartheida

Utjecajna nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) sa sjedištem u SAD-u predstavila je izvješće u kojem vrlo oštro optužuje državu Izrael za teški zločin. Izvješće na 213 stranica govori o tome kako odnos Izraela prema Palestincima zadovoljava pravnu definiciju apartheid zločina izloženu u poznatom Rimskom statutu.

Ovo je prvi puta da je ova organizacija, inače kritična prema Izraelu, spomenula riječ “apartheid” od 1978. od kada postoji ovaj NGO. Organizacija je u izvješću pozvala UN da potvrdi ovaj opis, a države poziva da uvedu sankcije Izraelu, pogotovo zabranu prodaje oružja.

Predstavnik organizacije rekao je kako velik dio svijeta doživljava stanje u Izraelu kao komplicirani “mirovni proces” koji se razvija u dobrom smjeru. S druge strane, oni govore o okupaciji koja traje pola stoljeće i koja je sve gora za palestinsko stanovništvo. Govore o “zločinima protiv čovječnosti”. Jedan od primjer je i Zakon o povratku kojim se odobrava državljanstvo Židovima diljem svijeta ukoliko se odluče vratiti u Izrael. Isto pravo nije odobreno Palestincima koji bi se vratiti na svoj teritorij. Izvješće tvrdi da ovaj napeti odnos zadovoljava sve uvjete definicije apartheida iz Rimskog statuta: namjera da se održi rasna ili etnička segregacija dijela stanovništva, sustavna opresija jedne grupe nad drugom i nehumano postupanje.

Izraelska nacionalistička udruga NGO Monitor odgovorila je kako je riječ o globalnoj kampanji protiv Izraela i židovskog identiteta. Tvrde, za Jerusalem Post, kako kampanju predvodi NGO sektor kojemu je svrha u zadnjih 18 mjeseci “progurati” narativ o apartheidu u novi diskurs o “zločinačkom Izraelu”. Kritičari udruge koja je izradila izvješće tvrde da udruga radi u službi vanjske politike SAD-a i da HRW prima donacije iz Saudijske Arabije. Ukoliko je to istina, ovo može biti nagovještaj “maćehinskog” odnosa Bidena  prema Izraelu.

Komentari

komentar





You may also like