‘Humor nad glasinama’: Tajvan razmatra ukrajinski model komunikacije u slučaju napada Kine

Tajvan razmatra ukrajinske načine prenošenja svoje poruke vanjskom svijetu u vrijeme sukoba, korištenjem alata kao što su sateliti i korištenjem humora, rekao je u srijedu ministar digitalnih znanosti, prenosi Reuters.

Kineske ratne igre i vježbe blokade oko Tajvana prošlog mjeseca, nakon posjeta SAD-a Taipeiju predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, pojačala su zabrinutost na otoku zbog mogućnosti kineskog napada.

“Gledamo iskustvo ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Otkrili smo da cijeli svijet može znati što se tamo događa u stvarnom vremenu”, rekla je za Reuters Audrey Tang, čelnica novog tajvanskog ministarstva digitalnih poslova. Ukrajina je učinkovito prenijela svoju poruku svijetu, kazala je Tang, dodajući da je održavanje visokokvalitetne komunikacije u stvarnom vremenu ključno za njezine napore. “To nije samo za naše ljude, već i za ljude kojima je stalo do nas u cijelom svijetu, tako da možemo pridobiti pomoć međunarodnih prijatelja.”

Kina gleda na demokratski vođen Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ga stavila pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada snažno odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu.

Među planovima za očuvanje komunikacije u slučaju kineskog napada je probni satelitski program kojim se tijekom sljedeće dvije godine nastoje osigurati internetske usluge diljem Tajvana. Cilj je, rekla je, održati društvenu stabilnost i održati rad tajvanskih zapovjednih sustava “trenutačnim” prebacivanjem na alternativne oblike komunikacije, poput satelita u srednjoj i nižoj orbiti. Nekoliko tajvanskih tvrtki pregovara s međunarodnim pružateljima satelitskih usluga, tražeći partnerstvo nakon što se takve usluge legaliziraju u Tajvanu, dodala je, ali nije navela detalje. Ukrajina je, primjerice, koristila Starlink satelitsku širokopojasnu uslugu Elona Muska.

Tang je pomogla izraditi tajvanske javne poruke za pandemiju COVID-19, koristeći memeove i humor u borbi protiv dezinformacija, za čije širenje je vlada optužila Kinu, iako je Peking to negirao. “Vrlo javno kažemo da naša strategija glasi: ‘humor nad glasinama'”, rekla je. “Kao što smo vidjeli s ukrajinskim primjerom, također postoje ljudi koji koriste humor, ponajviše internetske memeove, kako bi prenijeli poruku koja okuplja ljude.” Audrey Tang je popularna korisnica Twittera s više od 250 000 sljedbenika, a kazala je da joj ne smetaju internetski napadi i optužbe da potiče separatističke težnje.





Kineski državni mediji intenzivno koriste Twitter i druge zapadne platforme društvenih medija, iako su one zabranjene u Kini. Na pitanje o kineskom korištenju društvenih mreže u medijskoj kampanji slanja poruka protiv Tajvana u slučaju rata, Tang je kazala da se to već događa. “S moje točke gledišta, to je moj svakodnevni život. Ta propaganda, kako ju vi nazivate, je vrsta narativa koja se odvija na Twitteru, to je već ono s čime se svakodnevno suočavamo.”

Komentari

komentar





You may also like