Huti napreduju prema središtu Mariba i odbijaju primirje od strane S. Arabije

Najmanje 65 osoba ubijeno je s obje strane u protekla dva dana tijekom snažnih borbi za jemenski grad Marib, središte istoimene naftonosne regije koja se nalazi pod kontrolom jemenske vlade i koju posljednjih mjeseci nastoje osvojiti šijitski pobunjenici iz stranke Ansar Allah – tzv. huti. Pobunjenici napreduju prema središtu grada, izvješćuje u ponedjeljak agencija FP pozivajući se na lokalne vojne izvore.

Huti su preuzeli potpuni nadzor nad frontom na sjeverozapadu Kasara i napredovali na zapadnom krilu borbi za Marib, usprkos zračnim napadima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i koja podupire snage međunarodno priznate jemenske vlade.

Marib i okolna naftna polja čine posljednji važniji dio teritorija koji kontrolira vlada predsjednika Abd Rabbu Mansour Hadija na sjeverozapadu te arapske i jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta. Ostatak je pod potpunim nadzorom huta, uključno i glavni grad Sanu, dok je sjedište vlade u drugom po veličini gradu Adenu, na krajnjem jugu Jemena, na Arapskom moru (glavni grad bivšeg Južnog Jemena).

Izvori FP navode kako je više od 25 vojnika poginulo u borbama u dva protekla dana, uključno i četiri časnika Hadijevih snaga.  Istodobno se naglašava kako je stvarni broj poginulih vjerojatno veći od 65 i da raste “svakih sat vremena”.

U subotu je, tijekom sukoba na periferiji Mariba ubijen i jemenski državni odvjetnik, general-bojnik Abdullah al-Hadhiri.





Huti su prošlog mjeseca odbili prijedlog Saudijske Arabije o prekidu vatre u Maribu, kazavši kako to “nije ništa novo”. Istodobno su podsjetili Rijad na potrebu ukidanja zračne i pomorske blokade Jemena. Spomenuti saudijski prijedlog uključivao je djelomično ponovno otvaranje međunarodne zračne luke Sana (drže je huti) i ponovnu uspostavu mehanizma podjele vlasti između pobunjenika i jemenske vlade sa sjedištem u Adenu.

 

 





Komentari

komentar

You may also like