Huti pokrenuli novu ofanzivu, gađaju i ciljeve u S. Arabiji. Potpuna vojna nemoć Rijada

Nikako do stabilizacije stanja u već sedmoj godini krvavog građanskog rata i intervencije arapske koalicije u jednoj od najsiromašnijih država svijeta – Jemenu. Tamošnji šijitski pobunjenici houtisti ne samo što nisu poraženi od vojno-tehnički nemjerljivo nadmoćnijeg protivnika, već su uspjeli i preuzeti inicijativu, provoditi ofanzive i čak napadati objekte na tlu najveće arapske monarhije, Saudijske Arabije. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Napad jemenskog šijitskog pobunjeničkog pokreta Ansar Allah (Allahovi pomagači, Huti) na grad Marib u Jemenu borba je protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u regiji, izjavio je Abdullah al-Sharifi, visoki vojni dužnosnik Huta. Taj je grad smješten u središtu Jemena, 135 kilometara istočno od glavnog grada Sane koji je već godinama u rukama šijitskih pobunjenika.

Slika: središnja regija Marib u Jemenu

Televizija Al Masirah, koja je pod nadzorom huta, prenijela je još jedne bitne riječi Al-Sharifija: “Sada se borba ne vodi s našom braćom (u Jemenu), već između nas i Amerike, kao i njenih saveznika.” Inače, za one koji to ne znaju, šijita u Jemenu ima oko 40 posto i, što je najneugodnije po Saudijsku Arabiju, naseljavaju pretežito sjeverni dio te zemlje koji i graniči sa spomenutom arapskom monarhijom, dok je južni jemen većinski sunitski.

Novi snažni sukobi između snaga međunarodno priznate vlade Jemena i spomenutog šijitskog pobunjeničkog pokreta kojeg politički i logistički podupire Teheran, izbili su početkom ovog mjeseca, nakon tjedana relativnog mira u regiji. Nedavno su Huti također pojačali napade raketama i bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju, predvodnicu arapske intervencionističke kampanje u Jemenu pokrenute u ožujku 2015.g., vršeći udare po raznim ciljevima u toj zemlji, uključujući i glavni grad Rijad i njegovu međunarodnu zračnu luku “Abha”.





Prošli je tjedan posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Jemen Martin Griffiths  osudio ofanzivu Ansar Allaha na Marib i pozvao taj pokret da se vrati za pregovarački stol, s obzirom kako ti napadi „ugrožavaju milijune civila“. Naravno, milijune civila ugrožavaju još više i česti neprecizni pa i nekontrolirani zračni napadi saudijskih zrakoplova koji koriste američke navođene i tzv. pametne bombe i rakete. Nova Bidenova administracija iz temelja namjerava preispitati američku politiku ne samo prema jemenskom ratu, već i prema Saudijskoj Arabiji u cjelini, neovisno o tome što će tu zemlju i dalje tretirati kao svog najvažnijeg bliskoistočnog partnera iz redova arapskog svijeta, nužnog za suprotstavljanje Iranu.

Komentari

komentar





You may also like