Huti u Jemenu srušili američki dron?

Ured za odnose s javnošću jemenskog šijitskog pobunjeničkog pokreta “Ansar Allah” objavio je video na kojem je njihova protuzračna obrana, kako se navodi, oborila američki dron iznad područja Sirva u regiji Marib, gdje su huti posljednjih tjedana pokrenuli snažnu ofanzivu protiv snaga odanim bivšem predsjedniku Abd Rabo Mansur Hadiju, koje podupire Saudijska Arabija. O tome u četvrtak, 25. ožujka, izvješćuje iranska novinska agencija Fars.

Sultan al-Samai, član Vrhovnog političkog vijeća Ansar Allah-a, ranije je izjavio kako će “jemenske snage osloboditi susjedne regije Shabwa i Hadhramaut nakon što se uspostavi puna kontrola Mariba”.

Što se tiče navodno oborenog drona naznačeno je da bi se moglo raditi o izviđačkoj i udarnoj bespilotnoj letjelici MQ-9 Reaper s turbo-elisnim motorom, koji može neprekidno biti u zraku više od 27 sati. MQ-9 Reaper može nositi do četiri rakete Hellfire, dvije laserski navođene bombe GBU-12 Paveway II ili dvije bombe GBU-38 s direktnim navođenjem do 500 kilograma (svaka oko 225 kg).

Za sada još uvijek nema potvrde ove vijesti od strane neovisnih izvora, a na nju još nije reagirao niti Pentagon.

Podsjećamo: američka administracija na čelu s Joe Bidenom je vrlo brzo nakon preuzimanja dužnosti skinula organizaciju jemenskih huta sa svog spiska terorističkih organizacija, u nadi da će taj potez omogućiti smanjenje napetosti s Iranom vezano uz sporazum o njegovom nuklearnom programu iz kojeg je Trumpova adminstracija Ameriku jednostrano povukla. Postoje i mišljenja da je taj potez Biden učinio i radi „elegantnog“ povlačenja Saudijske Arabije iz tog, već šestogodišnjeg vojnog sukoba kojeg ona ne može dobiti.

Što god od tih obrazloženja bilo točno (ili oba), za sada ne daje očekivane rezultate: niti Iran popušta u svojim stavovima oko nužnosti američkog ukidanja sankcija koje je Trump protiv njega uveo, kao i traženja „povrata na prijašnje stanje“ kao preduvjet za bilo kakve razgovore o eventualnim promjenama istog sporazum; niti se Saudijska Arabija povlači iz Jemena iz kojeg će, u uvjetima na terenu kakvi su sada, to povlačenje izgledati jedino kao njen vojni poraz a ne odluka temeljem nekakvog sklopljenog mirovnog sporazuma između zaraćenih strana.
 

 

Komentari

komentar

You may also like