Hutisti raketirali saudijsku zračnu luku: gorio civilni zrakoplov

Saudijska Arabija objavila je da su pro-iranski hutisti iz Jemena ispalili projektil na saudijsku zračnu luku Abha, zbog čega je izbio požar na civilnom zrakoplovu.

“Kukavički teroristički napad hutističke milicije na međunarodnuz račnu luku Abha. Civilni zrakoplov u zračnoj luci bio je izložen požaru koji je stavljen pod kontrolu”, objavila je saudijska televizija Al-Ekhbariya, prenosi Al Jazeera.

Hutisti su preuzeli odgovornost za napad, a saudijska vojska tvrdi da su jemenski pobunjenici koristili četiri drona s bombama.

Abha je grad od skoro 800 tisuća stanovnika granice s Jemenom koju kontroliraju hutisti.

Jemenski građanski rat traje od 2015, a ima temeljna obilježja posredničkog rata dvije regionalne sile. Međunarodno priznatu vladu podržava Saudijska Arabija, dok šijitske hutiste podržava Iran. Saudijska Arabija umiješala se 2017. u sukob na strani vladinih snaga, ali njeni napori za suzbijanjem hutista nisu bili pretjerano uspješni.

Hutisti ponekad napadaju teritorij Saudijske Arabije raketama i dronovima, a u jednom su trenutku pogodili i jedno od najvećih naftnih polja na svijetu, čime su poremetili globalno tržište nafte. Rijad tvrdi da Iran opskrbljava hutiste dronovima i projektilima.





Komentari

komentar

You may also like