I Amerikanci stare! Rast stanovništva SAD-a usporio na 100-godišnji minimum

Foto: britannica.com

Amerika –zemlja blagostanja i ostvarenja snova – slogan je, koji je desetljećima pa i stoljećima privlačio ljude iz svih krajeva svijeta da sreću potraže upravo na njezinom tlu. A snažan i postojan imigracijski val bio jedan od bitnih razloga za konstantan, visoki demografski rast te zemlje. Međutim, demografski problemi, očito, počinju uzimati maha i u „zemlji ostvarenja snova“.

Naime, prema objavljenim podacima američkog Ureda za popis stanovništva, rast broja stanovnika SAD-a smanjio se na najnižu razinu u posljednjih 100 godina temeljem smanjenja rađanja, smanjenja imigracija i rasta smrtnosti. Broj stanovnika SAD-a na dan 1. siječnja 2019. g. iznosio je 328,2 milijuna ljudi, navodi spomenuti američki Ured.

U odnosu na broj stanovnika 2018.g., Sjedinjene Države u 2019. godini imaju 1,55 milijuna stanovnika više (ili 0,5%). U Uredu su naveli kako se pokazatelj novorođenih, koji iznosi 957 tisuća, prvi put u posljednjih 40 godina spustio na broj niži od 1 milijun.

Pritom se znatno smanjio i migrantski priljev: na račun migranata stanovništvo SAD-a je u razdoblju 2018.-2019. g. poraslo za 595 tisuća, a 2016.g. taj je pokazatelj iznosio 1,047 milijuna. Posljednjih godina u SAD-u je evidentiran i rast smrtnosti.

Zanimljiva je i izjava Williama Freya, starijeg znanstvenog suradnika „Brookings Institution-a“ za agenciju AP. On je upozorio na starenje stanovništva koje je i dovelo do fenomena smanjenja rađanja i povećanja smrtnosti. Frey je upozorio i kako je porast stanovništva SAD-a od 0,5% za godinu dana – najniži takav pokazatelj u više od 100 godina, a posljednji put slični su brojevi bili 1917.-1918.g. Također je kazao kako bi se spomenuta tendencija mogla pokušati ispraviti na račun migranata, ali s obzirom na tendenciju posljednjih godina, kao i pooštravanje migracijskih zakona pri Trumpovoj administraciji, teško je očekivati brzi rast američkog stanovništva samo na račun masovne imigracije.





 

 

Komentari

komentar





You may also like