I brod „Akademik Cherskiy“ počeo polaganje cijevi za Sjeverni tok 2 u danskim vodama

Nakon dugo vremena i provedene tehničke modernizacije i probnih radova, najveći specijalizirani ruski brod za polaganje plinovodnih cijevi Akademik Cherskiy, u utorak, 27. travnja, počeo je s polaganjem cijevi na plinovodu Sjeverni tok 2 u danskim vodama, izvijestio je operater tog plinovoda tvrtka Nord Stream 2 AG.

“Nakon uspješno provedenog pomorskog testiranja, brod Akademik Chersky počeo je radove polaganja cijevi u isključivom gospodarskom pojasu Danske”, navedeno je u današnjem priopćenju.

Slika: brod Akademik Cherskiy, izvor: Global Look Press / dpa / Stefan Sauer

Prije njega, u veljači ove godine, drugi i manji ruski brod-cjevopolagač, koji nema dinamički, već sidreni sustav baziranja – Fortuna – nastavlja s polaganjem jedne od dviju cijevi Sjevernog toka 2 u danskim vodama, a posao se odvija sukladno dobivenim dozvolama danskog regulatora.

Podsjećamo: 31. ožujka Akademik Cherskiy dovršio je praktična i pred-operativna ispitivanja na obali ruske baltičke enklave – Kalinjingradske regije, a nakon toga stigao je na mjesto polaganja cijevi plinovoda Sjeverni tok 2.
Gazprom dovršava izgradnju Sjevernog toka 2 vlastitim sredstvima, jer su švicarski i talijanski izvođači (specijalizirani brodovi) zaustavili posao zbog američkih sankcija uvedenih pred Božić 2019. godine.

Do 31. ožujka ove godine položeno je 2.339 km (95%) plinovoda, a ostaje za izgraditi još 121 km (5%).

U međuvremenu je Njemačka u travnju ove godine pustila u rad kopneni krak Sjevernog toka 2 – plinovod EUGAL, koji će omogućiti opskrbu plinom iz Sjevernog toka 2 u Njemačku i druge zemlje.

Kapacitet EUGAL-a iznosi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, što odgovara kapacitetu Sjevernog toka 2. Sada rade i plinovod EUGAL i kompresorska stanica.

Plinovod Sjeverni tok 2 bit će pušten u rad 2021. godine, naglasio je prošli tjedan potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Njemačka vlada odlučna je dovršiti plinovod Sjeverni tok 2. To je gospodarski projekt i neprimjereno je pokretati političke sporove na njegovu štetu, izjavila je prošli tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel (vidi poveznicu ispod teksta).
Njemačka odlučila: Sjeverni tok 2 mora biti realiziran, kao i održavanje dijaloga s Rusijom

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like