I Izrael osuđuje Rusiju

Izrael je 1. ožujka na Glavnoj skupštini UN-a osudio Rusiju zbog demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, piše tamošnji medij The Jerusalem Post.

Zamjenik izraelskog veleposlanika pri UN-u Noah Furman izjavio je slijedeće:

“Osudili smo to i pozivamo Rusiju da posluša pozive međunarodne zajednice da zaustavi napad i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.”

Danas je pak izraelski predsjednik Yitzhak Herzog tijekom službenog posjeta Cipru komentirao događaje u Ukrajini, o čemu je izvješćeno na službenoj stranici izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izraelski predsjednik na Cipru je, između ostalog, kazao i slijedeće:

“Jedna od najvećih tragedija koja je zadesila židovski narod bila je u Babin Jaru, na periferiji Kijeva. Godine 1941., tri dana, Židovska zajednica Kijeva i njegovog predgrađa deportirani su pješice na mjesto i strijeljani. Ispod tog mjesta je pokopano 33.000 Židova. … Rat u Ukrajini je uvreda za međunarodni poredak. Duboko sam zabrinut za građane Ukrajine i pripadnike židovske zajednice koji su u opasnosti. Svi se nadamo i molimo da ovaj rat brzo završi. Izraelska vlada ponovno je potvrdila svoju potporu teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i pridružila se međunarodnoj zajednici u potpori rezolucije Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Izrael radi na promicanju diplomatskog rješenja u Ukrajini i ponudio je svoje usluge u tom pogledu. Šaljemo i neviđenu količinu humanitarne pomoći: 100 tona. Vidimo to kao moralnu obvezu.”





Komentari

komentar

You may also like