I Malta razmatra priključenje kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“

 „Određene predrasude“ ne smiju smetati dobrom biznisu, izjavio je ministar financija Malte Edward Scicluna u intervjuu za CNBC.

„Prema bilo kojoj državi potrebno je odnositi se s oprezom, poglavito s (njenim) političkim ambicijama ili bilo kojim drugim ambicijama, to je život“, izjavio je Scicluna. „Vi morate biti oprezni, ali to ne znači da govorite „ne „ svakom biznisu… Da bi država mogla preživjeti i biti konkurentna, poglavito mala zemlja, nama je potrebna diversifikacija“, kazao je šef financija Malte. Ministar je dalje izjavio kako je pitanje o priključenju ovoj inicijativi još uvijek relativno novo i „vrlo osjetljivo“. „S druge strane, mi smo kao regija suvereni, imamo svoje interese, i moramo od početka gledati na to“.

Podsjećamo: Gospodarska inicijativa Pekinga „Jedan pojas, jedan put“ želi povezati više od 60 zemalja Azije, Europe, Afrike i regije Bliskog istoka kopnenim i morskim putovima. Osim povećanja trgovine i investicija Kina teži stimuliranju razmjene u sferama znanosti, tehnologije, kulture i obrazovanja. Prošli tjedan je Italija također izjavila kako planira potpisati memorandum o razumijevanju, kako bi već krajem ožujka postala članica inicijative „Jedan pojas, jedan put“ (vidi link ispod teksta). Planovi Rima izazvali su kritičke reakcije Washingtona, koji je, ni manje ni više nego izjavio kako će taj projekt teško pomoći Italiji, a može joj nanijeti značajne štete po međunarodni imidž (?!). Osim Italije, i Grčka i Portugal također podržavaju kinesku inicijativu. Odmah je vidljivo kako se radi o pomorskim zemljama,koje u njoj vide dobre šanse za izvlačenje gospodarske koristi s obzirom na njihove velike luke kao mjesta pretovara tereta i roba u oba smjera.

Italija planira pristup kineskoj inicijativi „Jedan pojas-jedan put“
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like