I nakon kontroverznog Tajanija, Talijan opet na čelu Europskog parlamenta

Foto: preuzeto s portala Euranetplus

Kontroverzni i s fašizmom posljednjih nekoliko mjeseci zaigrani Antonio Tajani od danas više nije na čelu Europskog parlamenta. Nakon održanog tajnog glasanja na toj ga je dužnosti zamijenio, također Talijan, Davide-Maria Sassoli, član „Progresivnog saveza socijalista i demokrata“ u EP i član talijanske Demokratske stranke.

Na tu su dužnost pretendirala četvorica kandidata – iz Njemačke, Španjolske, Češke i Italije. Da bi bio izabran, kandidat je trebao dobiti 50% + jedan glas. U prvom je krugu Sassoli dobio nedostatnih ali dovoljno uvjerljivih 325 glasova za pobjedu u drugome krugu.

Davide-Maria Sassoli svoju je karijeru počeo kao novinar. U 2014. godini izabran je u Europski parlament, a 2019. to mu je ponovo uspjelo, pri čemu će mu nova funkcija predstavljati i vrhunac dosadašnje karijere.

Od jučer nazočnih 748 zastupnika EP čak ih je 436 izabrano po prvi put. Najstariji zastupnik ima 82 godine, a radi se o poznatom, bivšem talijanskom premijeru Silviu Berlusconiju, dok najmlađi zastupnik dolazi iz Danske i tamošnje Socijalističke narodne stranke, i ima svega 21 godinu.Podsjećamo: već jučerašnje, prvo zasjedanje novog EP počelo je skandalom, kada je 29 britanskih zastupnika iz stranke Brexit okrenulo leđa u vrijeme sviranja himne EU – „Ode radosti“ Ludwiga Van Beethovena. To je izazvalo reakciju dosadašnjeg predsjednika europarlamenta Antonia Tajanija, koji je kazao kako je slušanje himne EU, „čak i ako ne djelite njezine poglede, stvar uvažavanja“. Istodobno je više od 10 tisuća Katalonaca prosvjedovalo ispred zgrade EP u znak potpore katalonskoj neovisnosti.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like