I predsjednik Herzog protiv Netanyahua: odmah obustaviti reformu pravosuđa! Netanyahu smijenio ministra obrane; masovni prosvjedi

U Izraelu i dalje vlada kaos. Masovni prosvjedni diljem zemlje, koji traju već tjednima, ne jenjavaju i paraliziraju normalni život, dok vlada premijera Netanyahua, koji je na toj dužnosti jedva tri mjeseca, ne popušta u svezi pokrenute kontroverzne pravosudne reforme za koje mnogi smatraju da zadire u same demokratske temelje Izraela. Naime, njome se predlaže povećanje utjecaja zastupnika državnog parlamenta – Knesseta, na sudove.

Stanje, čini se, upravo kulminira. Jučer je premijer Benjamin Netanyahu, kako je priopćeno iz njegovog ureda, smijenio ministra obrane Yoava Galanta, nakon što je ovaj, dan ranije, u subotu, u svom govoru izjavio da bi nastavak podjela u javnosti u svezi pravosudne reforme bio „istinska prijetnja za izraelsku sigurnost“ i da bi čitav proces trebalo zaustaviti na mjesec dana. Pri tom je pozvao na dijalog, kao i na prestanak prosvjeda.

Zanimljivo je kako je smijenjeni ministar, poput Netanjahua, član iste stranke – desnog Likuda. Ona trenutačno obnaša vlast u koaliciji s ultraortodoksnim izraelskim strankama, pa je za pretpostaviti kako među prosvjednicima nisu samo  oni koji su motivirani isključivo za odbacivanje sporne reforme, s obzirom na multietnički i multireligijski sastav izraelskog društva i s tim povezane poznate kontroverze i sukobe koji traju još od osnutka suvremene izraelske države.

S druge strane vladajuća koalicija smatra kako je pravosudna reforma nužnost, jer teži uspostavi ravnoteže snaga između zastupnika i Vrhovnog suda kojeg smatra politiziranim.

Ovdje također treba podsjetiti i na aktualnu, sve veću napetost između Izraela i Irana u svezi nuklearnog programa Teherana, za koji Izrael smatra kako bi uskoro mogao dovesti do prve iranske atomske bombe. Nedavno je, jučer smijenjeni ministra obrane izjavio, nakon sastanka s američkim kolegom Lloydom Austinom u Jeruzalemu, kako će Izrael svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje, što je pak izazvalo oštru reakciju Teherana i prijetnje vojnom odmazdom ukoliko izraelska vojska napadne njegova nuklearna postrojenja.

U ponedjeljak, 27. ožujka, o svemu se oglasio i predsjednik Izraela Isaac Herzog, pozvavši vladu premijera Netanyahua na trenutačnu obustavu reforme pravosuđa u ime „jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti“.





U Izraelu je izvršna vlast koncentrirana u rukama vlade, a predsjednička dužnost je uglavnom protokolarna.

Komentari

komentar





You may also like