I Rusija se priključila „trgovinskom ratu“: uvedene carine na američke proizvode

Kao što se moglo i očekivati nakon nedavnog usvajanja zakona o sankcijama protiv SAD-a, kao odgovor na posljednje američke carine na uvoz čelika i aluminija, Moskva je u petak uvela ograničenja na uvoz niza američkih roba kroz uvođenje carina, Premijer Dmitry Medvedev o tome je danas potpisao dokument, kojim se, između ostalog, uvode carine i na uvoz američke specijalizirane  tehnike (buldožera, postavljača cijevi, …).

(presliku potpisanog originalnog dokumenta, s preciziranim američkim robama na koje se primjenju carine u iznosu od 25% do 40% možete pogledati ovdje.)

U pojašnjenju potpisanog dokumenta navodi se, kako su ove mjere usvojene kao odgovor na ograničenja sa strane SAD-a, i njih Rusija smatra posebnim zaštitnim mjerama (SZM).

Ministar za gospopdarski razvoj RF Maksim Oreshkin, priopćio je, kako se radi samo o djelomičnom saniranju šteta od američkih carina. Pri tom se uvozne carine u razmjeru od 25 do 40% primjenjuju prema onim američkim robama čiji se analozi proizvode u Rusiji.

Radi se, uglavnom, o pojedinim vrstama građevinske tehnike, tehnike za naftni i plinski sektor, instrumente za obradu metala, bušenje i td.

Štete od američkih trgovinskih ograničenja, koja su uvedena protivno pravilima WTO-a, za ruske izvoznike procjenjuju se na 537,6 milijuna dolara. Radi se o dodatnom iznosu kojeg ruski izvoznici moraju platiti u SAD-u. Ruske carinske protumjere u sadašnjoj fazi omogućit će kompenzaciju samo dijela ruskih gubitaka – 86,7 milijuna dolara. Radi se o kompenzaciji na koju, prema pravilima WTO-a, Rusija sada ima pravo, navode ruski državni službenici.
Ovoj vijesti dodali bisno samo to, kako je od svega ipak najzanimljiviji tajming donošenja protuameričkih carina od strane ruske vlade – uoči dugoiščekivanog samita Putin-Trump, koji će se 16. srpnja održati u Helsinkiju. Očito se radi o zauzimanju “garda” ili što boljih startnih pregovaračkih pozicija.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like