IAEA inspekcija: Nema neprijavljenih nuklearnih aktivnosti Ukrajine

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije pronašla znakove neprijavljenih nuklearnih aktivnosti tijekom inspekcije triju postrojenja u Ukrajini, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

“Na temelju ovih aktivnosti i informacija koje je dostavila Ukrajina, Agencija nije pronašla nikakve naznake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti ili materijala usmjerenih na razvoj uređaja za raspršivanje radiologije na ovim lokacijama”, rekao je Grossi. Dodao je da je agencija prikupila uzorke iz okoliša u blizini lokacija. Prema riječima šefa IAEA-e, zaštićeni nuklearni materijali i postrojenja “ne koriste se za neprijavljenu proizvodnju ili preradu nuklearnog materijala”, piše na službenim stranicama agencije.

Krajem listopada, načelnik ruskih snaga za radijacijsku, kemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov, rekao je na brifingu da je rusko ministarstvo obrane stavilo svoje snage i sredstva u pripravnost za djelovanje “u uvjetima radioaktivne kontaminacije”, jer ima informacije da bi ukrajinska vojska mogla upotrijebi prljavu bombu. O takvoj prijetnji govorio je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a Rusija je to pitanje pokrenula i u Vijeću sigurnosti UN-a. Ruska strana je navela objekte u Ukrajini, gdje bi se mogli izvoditi takvi radovi. Povodom informacija koje je objavila Rusija, Kijev je uputio zahtjev IAEA-i da u te objekte pošalje stručnjake. Agencija je pregledala tri ukrajinske lokacije i nije pronašla znakove neprijavljenih nuklearnih aktivnosti. IAEA je rekla da je spremna provesti daljnje inspekcije ukrajinskih objekata.

Komentari

komentar

You may also like