IAEA pozvala Rusiju da se odmah povuče iz elektrane Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donijela je u četvrtak treću rezoluciju od izbijanja rata u Ukrajini, apeliravši na Rusiju da prekine sve akcije u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, posebno je pozvavši na trenutno povlačenje iz elektrane Zaporižja, prenosi Reuters.

Odbor guvernera te UN-ove agencije broji 35 članova, a kako je doznao Reuters od diplomata koji su glasovali iza zatvorenih vrata, 24 zemlje glasovale su za rezoluciju, Rusija i Kina bile su protiv, dok su Kenija, Namibija, Indija, Pakistan, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Vijetnam bile suzdržane.

“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost što Ruska Federacija nije poslušala pozive Odbora da odmah obustavi sve akcije protiv i u nuklearnim objektima u Ukrajini te tražimo da to odmah učini”, piše u tekstu rezolucije. Odbor je izrazio i zabrinutost zbog neprihvatljivog pritiska i pritvaranja ukrajinskog operativnog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporižja, kao i opetovanih prekida vanjske opskrbe električnom energijom nakon granatiranja u okolnom području.

Ukrajinsko osoblje nastavlja upravljati elektranom Zaporižja u uvjetima za koje IAEA ocjenjuje da ugrožavaju sigurnost elektrane. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje koje je oštetilo zgrade u nuklearki i presjeklo električne vodove važne za hlađenje goriva reaktora i izbjegavanje nuklearnog taljenja. Čelnik IAEA-e Rafael Grossi pozvao je na uspostavu zaštitne zone oko elektrane, kako bi se zaustavilo granatiranje i smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće.

Komentari

komentar





You may also like