IAEA započinje inspekciju u Ukrajini zbog navoda o “prljavoj bombi”

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je započela inspekciju dvije lokacije u Ukrajini na kojima se, prema ruskim navodima, radilo na “prljavoj bombi”, javila je u utorak agencija dpa.

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi kazao je kako su inspektori započeli s radom na lokacijama te da će uskoro završiti misiju koja je organizirana nakon zahtjeva ukrajinske vlade. Cilj “aktivnosti provjere” je otkrivanje mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala povezanih s razvojem takozvanih prljavih bombi, priopćila je IAEA.

Kremlj tvrdi da bi Kijev mogao baciti prljavu bombu – konvencionalnu eksplozivnu napravu koja raspršuje radioaktivni materijal – na vlastiti teritorij u sklopu operacije kojom bi se diskreditirala Moskva. Saveznici Kijeva odlučno su odbacili tu tvrdnju kao neutemeljenu propagandu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da vlada u Kijevu želi “prikriti tragove stvaranja ‘prljave bombe'”, tvrdeći da također otprilike zna gdje se ona izrađuje. Kijev je rezolutno odbacio optužbe i zatražio misiju IAEA-e.

IAEA, čije je sjedište u Beču, redovito pregledava civilna nuklearna postrojenja u Ukrajini i diljem svijeta kako bi osigurala da se fisijski materijal ne zlorabi u vojne svrhe.

Rusija tvrdi da bi Ukrajina mogla iskoristiti “prljavu bombu”: Evo što je to točno





 

Komentari

komentar





You may also like