İbrahim Kalın imenovan šefom turske Nacionalne obavještajne organizacije; odlazi Cavushoglu s mjesta šefa diplomacije

Iz ureda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana priopćeno je kako je predsjednik te zemlje imenovao İbrahima Kalına za šefa Nacionalne obavještajne organizacije – MIT. O tome je u utorak izvijestila turska agencija Anadolu (AA).

Nakon što je 1992. godine diplomirao na Odsjeku za povijest na Sveučilištu u Istanbulu, Kalın je 1994. završio magistarski studij na Malezijskom međunarodnom islamskom sveučilištu.

Kalin je doktorirao 2002. godine tezom o humanističkim znanostima i komparativnoj filozofiji na Sveučilištu George Washington.

U razdoblju od 2005. do 2009. bio je osnivač i predsjednik Zaklade SETA, jednog od najvažnijih think tankova u Turskoj.

Obnašao je važne dužnosti na vanjskopolitičkoj i sigurnosnoj razini.

U procesu prevladavanja zrakoplovne krize između Turske i Rusije 2015. godine, Erdogan je Kalına imenovao za svog posebnog predstavnika, isto kao i za pronalaženje rješenja za napetosti između Katara, Saudijske Arabije i UAE 2017. godine.





Imao ie aktivnu ulogu i u procesu okupljanja strana za pregovore u Ukrajinskom ratu, Sporazumu o isporuci žitarica u Crnom moru i sporazumu o razmjeni zarobljenika,

Kalın je predvodio tursko izaslanstvo na sastancima Stalnog zajedničkog mehanizma tijekom procesa članstva Švedske u NATO-u i Finska.
Bio je u turskom izaslanstvu tijekom diplomatskih pregovora o prekidu vatre i političkom rješenju ratova u Siriji i Libiji, i sudjelovao u diplomatskim pregovaračkim procesima s Grčkom za rješavanje sporova u istočnom Sredozemlju i Egejskom moru.

Imao je Kalin i aktivnu ulogu u procesima normalizacije odnosa Turske sa Saudijskom Arabijom, Izraelom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Armenijom, Sirijom i Egiptom, Dao je diplomatski doprinos razvoju bilateralnih odnosa s globalnim i regionalnim akterima kao što su SAD, zemlje EU, Rusija, Kina i Indija – zaključuje turska agencija AA.





Podsjećamo: dosadašnji šef turske obavještajne službe – MIT bio je Hakan Fidan (54). On sada preuzima dužnost turskog ministra vanjskih poslova umjesto Mevluta Cavushoglua.

Tko je Hakan Fidan, kog Židovi nisu voljeli

Fidan, 54, bio je jedan od rijetkih ljudi od povjerenja turskog predsjednika, koji je kontinuirano bio na raznim položajima otkako je Erdogan postao premijer 2003.

Zajedno sa svojim prethodnikom na MIT-u Emreom Tanerom i drugim obavještajnim dužnosnicima, Fidan, čiji je otac etnički Kurd, sudjelovao je u razgovorima s visokim čelnicima PKK-a 2009. i mirovnim pregovorima koji su trajali od 2008. do 2015. i bili usmjereni na pronalaženje rješenja za kurdski problem koji traje desetljećima razoružavanjem te organizacije u njezinoj borbi protiv turske države za samoupravu.

Fidanov mandat na MIT-u počeo je 2010. s nizom kritičkih članaka objavljenih u zapadnim i izraelskim medijima u kojima se dovodila u pitanje njegova odanost tradicionalnim partnerima Turske, uključujući Sjedinjene Države i Izrael. Pokojni izraelski ministar obrane Ehud Barak javno se suprotstavio njegovom imenovanju za glavnog turskog špijuna i tvrdio da je Fidan imao bliske veze s Iranom, podsjećajući na njegovu funkciju predstavnika Turske u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju od 2008.

Ipak, u kasnijim godinama njegova mandata MIT je postao jedini kanal za dijalog između Turske i Izraela, kao i drugih regionalnih sila s kojima su se veze Ankare pokvarile. Fidan se također više puta sastao sa svojim sirijskim kolegama prije političkih pregovora na visokoj razini između Ankare i Damaska ​​uz posredovanje Rusije 2022. godine.

Komentari

komentar

You may also like