Ideološki sukob: Blinken zatražio od ruskog parlamenta povlačenje zakona o zabrani LGBT propagande

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je od zastupnika ruskog parlamenta da povuku zakon o zabrani LGBT propagande, o čemu je napisao na svom twitter računu.

“Predloženo proširenje zabrane informacija o LGBTQI+ temama u Rusiji bio bi još jedan veliki udarac slobodi izražavanja i pravima LGBT osoba u Rusiji. Pozivamo ruske zakonodavce da povuku prijedlog zakona i poštuju ljudska prava i dostojanstvo svih,” – navodi se u poruci američkog državnog tajnika.

Podsjećamo kako je prethodno ruska Državna duma u drugom čitanju usvojila prijedlog zakona o zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Dokument je donesen, kako se službeno obrazlaže, s ciljem uspostave mehanizma zaštite društva od propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa i zaštite djece od destruktivnih informacija. Njime se predviđa uvođenje administrativnih kazni do 10 milijuna rubalja za promicanje netradicionalnih seksualnih odnosa, pedofilije i promjene spola među maloljetnicima i odraslima.

Ideološke teme, poglavito one koje se odnose na rodne ideologije i prava LGBT populacije, jedne su od dominantnih unutar sveukupnog sukoba između SAD-a (Zapada u cjelini) i Rusije – determiniranog suprotstavljenim geopolitičkim interesima.

One su to bile i puno prije ruske invazije na Ukrajinu, a definitivni ideološki razlaz Zapada i Rusije potvrđen je prošlogodišnjim govorom ruskog predsjednika Vladimira Putina na Valdajskom forumu, kada je naznačio strateški ideološki smjer Rusije – temeljen na tradicionalnim i kršćanskim vrijednostima (i vrijednostima drugih vjerskih zajednica u RF) – što je u potpunoj suprotnosti s proklamiranim Zapadnim vrijednostima koje se temelje na zaštiti ljudskih prava i prava manjinskih zajednica.

Svojevrsna je to bitka za duše ljudi, kako to vole prikazivati analitičari s obje strane barikada, i sigurno ima važnu ulogu u širem kontekstu međusobnog sukoba.

 

Komentari

komentar

You may also like