IDF srušio zgradu u kojoj su bili medijski uredi, reagirala i Bijela kuća

Jučer je izraelska vojska u zračnom napadu srušila zgradu Al-Jalaa od 12 katova, piše BBC.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus rekao je kako je zgrada bila obavještajno sjedište Hamasa. “Unutra su bili uredi vojnih obavještajaca. Skupljali su i analizirali obavještajne podatke koje su koristili protiv nas. Unutra su bila računala, hardware i napredni tehnološki alati.”

No, problem je što su u zgradi bili medijski uredi i redakcije Al- Jazeera i Associated Pressa (AP). Iz IDF-a su rekli kako nisu pogriješili s procjenom i kako je Hamas koristio medijske urede i djelatnike kao “ljudski štit”. “Mogu vas uvjeriti da nismo pogriješili s obavještajnom procjenom. Mediji nisu bili cilj napada.”- rekao je Conricus, a prenio Newsweek.

S druge strane, AP, Al Jazeera i Bijela kuća su osudili napad.

Mostefa Souag, jedan od predsjednika katarske medijske kuće Al- Jazeera napad je nazvao “barbarskim” te dodao kako je “cilj ovog podlog napada bio utišati medija i sakriti patnju ljudi iz područja Gaze.” (Jerusalem Post)

Gary Pruitt , predsjednik Associated Pressa, jedne od najvećih svjetskih medijskih agencija sa sjedištem u New Yorku, kazao je kako je ured već 15 godina u toj zgradi i kako nemaju “naznake da je unutra bio Hamas. To je nešto što aktivno provjeravamo  najbolje što možemo. Nikada ne bi svjesno uključili naše novinare u takav rizik.”. Kazao je kako je medijsko osoblje bilo upućeno da napusti zgradu sat vremena prije napada. “Jedva smo izbjegli strašan gubitak života”. Napad je “uznemirujuć trend”- kazao je za Bussines Insider.





Napad je, nešto blaže, osudila i Bijela kuća. U razgovoru američkog predsjednika Biden i izraelskog premijera Netanyahua, Biden je “izrazio podršku pravu Izraela na obranu, ali izrazio je zabrinutost zbog napada na zgradu i zatražio da se štite novinari.”, piše u objavi za novinare iz Bijele kuće. Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je “punu podršku nezavisnom izvještavanju”.

Na reakcije Bijele kuće odgovorio je izraelski glasnogovornik Hidai Zilberman: “Vidio bih što bi se dogodilo da je jedna od raketa ispaljena na Washington. Oni (Hamas) ispaljuju salve raketa na civile. Mi smo u sred operacije. Ako misle da se mogu skrivati iza medija, zgrade nisu nešto iza čega se mogu sakriti.” , piše Jerusalem Post.

Komentari

komentar





You may also like