IEA: Europskoj uniji iduće godine prijeti nestašica plina

Europska unija ima dovoljno plina za ovu zimu, ali bi se iduće godine mogla suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji opskrbu, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ponedjeljak i pozvala vlade da brže djeluju kako bi uštedjele energiju i proširile uporabu energije iz obnovljivih izvora, prenosi Reuters.

Iako je Rusija ove godine smanjila isporuke plina, Europa je izbjegla ozbiljnu nestašicu i ima pune spremnike plina za zimu – dijelom zahvaljujući hitnim mjerama EU-a za punjenje skladišta, a dijelom zbog povoljnih vremenskih prilika i visokih cijena plina koje su smanjile potražnju za gorivom.

No iduća godina mogla bi biti izazovnija od energetske krize koja je ove godine povećala račune europskim kućanstvima i prisilila industrije na privremeno zatvaranje kako bi se izbjegle paralizirajuće cijene plina. Ako Rusija obustavi preostali udio plina koji još isporučuje Europi, a kineska potražnja za plinom se oporavi s najnižih razina izazvanih zatvaranjem zemlje zbog bolesti COVID-19, Europska unija mogla bi se suočiti s manjkom plina od 27 milijardi kubičnih metara u 2023. godini, upozorila je IEA. Ukupna potrošnja plina u EU-u iznosila je 412 milijardi kubičnih metara u 2021.

“Ovo je ozbiljan izazov”, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol na zajedničkoj konferenciji za medije u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije. Manjak bi se mogao izbjeći ako se povećaju subvencije i politike za obnovu zgrada koje troše puno plina, ako se grijanje na fosilna goriva zamijeni toplinskim pumpama i masovno proširi uporaba obnovljive energije, navela je IEA. Potrebna investicija od 100 milijardi eura vratila bi se u roku od dvije godine preko nižih računa za plin, rekao je Birol.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je formiranje europskog “fonda solidarnosti” za prikupljanje novca za ulaganja u energetiku – korištenjem novca EU-a i dodatnih izvora financiranja. Von der Leyen je poručila da je opskrba EU-a plinom “sigurna ove zime” i da se blok 27 zemalja priprema za iduću.

Čelnici zemalja EU-a pozvat će da se pripreme planovi za nepredviđene situacije za opskrbu energijom iduće zime na samitu u četvrtak u Bruxellesu, prema nacrtu zaključaka njihovog sastanka u koji je Reuters imao uvid. No zemlje još uvijek nisu pronašle rješenje za visoke cijene energenata. Ministri energetike EU-a održat će izvanredni sastanak u utorak kako bi pokušali dogovoriti gornju granicu za cijenu plina.





Prof. dr.sc. Igor Dekanić: ENERGETSKA KRIZA I NJENE VJEROJATNE POSLJEDICE

Komentari

komentar





You may also like