IEA predviđa rekordni pad potražnje za plinom

Nakon što smo proteklih mjeseci svjedočili lošim vjestima za naftaše zbog povijesno najnižih cijena nafte na svjetskom tržištu, uzrokovanim velikim padom potražnje za „crnim zlatom“, loše vijesti stižu i za plinski biznis. Naime, Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira rekordni godišnji pad potražnje za plinom zbog koronavirusne krize i tople zime na sjevernoj hemisferi.

Očekuje se kako će se svjetska potražnja za plinom u 2020. g. smanjiti za 4% ili za 150 milijardi m3. Trebala bi iznositi 3850 milijardi m3, što će predstavljati dvostruko veći pad od onog zabilježenog nakon svjetske financijske krize 2008.g.

Ograničenja i zabrane, uvedene po čitavom svijetu zbog borbe protiv Covida-19, naglo su smanjili potražnju za gorivom.

„Očekuje se kako će svjetska potražnja za plinom postupno rasti u iduće dvije godine, ali to ne znači da će se brzo vratiti na uobičajenu razinu“, navodi predsjednik IEA Fatih Birol, i dodaje, kako će „kriza Covid-19 imati dugotrajan utjecaj na budući razvoj tržišta, usporavajući dinamiku rasta i jačajući neizvjesnost“.

Prema ocjenama IEA, nakon 2021.g. najveći dio rasta potražnje za plinom dogodit će se u Aziji, prije svega u Kini i Indiji.

 
Komentari

komentar

You may also like