IEA: Sjedinjene Države će 2024. g. preteći Rusiju u izvozu nafte

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je prognozu, prema kojoj će SAD u 2021. g. postati netto-izvoznik nafte i naftnih proizvoda, a već 2024. g. može ući u spisak najvećih svjetskih izvoznika nafte, preteći Rusiju i skroz se približiti Saudijskoj Arabiji.

„SAD će u srednjoročnoj perspektivi ostati glavna zemlja koja će povećati ponudu nafte na tržištu. S obzirom na ozbiljno povećanje (proizvodnje) u 2018.g. (na 2,2 milijuna barela dnevno), na udio Sjedinjenih Država do 2024.g. odnosit će se 70% rasta proizvodnje (nafte) u svijetu, što će značiti ukupno novih 4 milijuna barela dnevno“, navodi IEA u svom izvješću o naftnom tržištu – Oil 2019 (prognoza do 2024.g.).

„Poslije takvog rasta proizvodnje SAD će postati netto-izvoznik nafte i naftnih derivata u 2021.g. A ukoliko svi najavljeni izvozni projekti budu realizirani, SAD će moći izvoziti do 8,4 milijuna barela nafte dnevno do 2024.g. To će SAD učiniti jednim od, po glavi stanovnika najvećih izvoznika nafte… ravnim Saudijskoj Arabiji, i omogućit će preskakanje Rusije, čak neovisno o tome što će netto-izvoz ostati znatno niži nego u toj zemlji“, naglašava IEA.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like