Igra u kineskom susjedstvu: Američka pomoć podijeljenom Nepalu

Nepal je suočen s geopolitičkim pritiskom oko toga hoće li prihvatiti 500 milijuna dolara iz američkog fonda Millennium Challenge Corporation (MCC). Nepal i Sjedinjene Države potpisale su u rujnu 2017. sporazum o MCC darovnici za nadogradnju dotrajale cestovne mreže ove himalajske nacije i izgradnju električnih vodova, prenosi France 24.

Sporazum je trebao podržati nepalski parlament do lipnja 2019. Međutim, sporazum nije mogao zaživjeti zbog razlika unutar tada vladajuće Komunističke partije Nepala (CPN), zajedno s drugim političkim snagama. U međuvremenu, Washington je pritisnuo Nepal da se pridržava MCC sporazuma i ratificira ga u parlamentu, dok Kina javno upozorava Washington da izbjegava “prisilnu diplomaciju” u Nepalu. Pomoćnik američkog državnog tajnika Donald Lu ranije ovog mjeseca upozorio je da bi SAD mogle raskinuti sporazum ako nepalsko vodstvo ne ispuni svoja obećanja o podnošenju i ratifikaciji prihvaćanja darovnice do kraja veljače.

Nepalske političke stranke i građani duboko su podijeljeni oko projekta. Vladajući stranka Nepalski Kongres (liberalna demokratska stranka) zalaže se za američku pomoć, dok su njihovi ljevičarski koalicijski partneri, uključujući CPN (maoiste) i CPN (Ujedinjeni socijalisti), protiv primanja američke pomoći. Oni su darovnicu nazvali dijelom američke indo-pacifičke strategije koja ima za cilj suprotstaviti se Kini u Aziji.

Ipak, koalicijska vlada predvođena nepalskim Kongresom u nedjelju je u Zastupničkom domu podnijela prijedlog zakona o MCC-u, usred kaotičnih prosvjeda koje su pristaše lijevih stranaka održale ispred zgrade parlamenta, Dok je predlagao prijedlog zakona, Gyanendra Karki, ministar komunikacija i informacijske tehnologije, apelirao je na sve strane da ga podrže, rekavši da se sam Nepal obratio SAD-u za dodjelu bespovratnih sredstava i da je od koristi za razvoj i gospodarstvo Nepala. Dom bi trebao raspravljati o njegovom sadržaju u četvrtak. No, nejasno je hoće li prijedlog zakona biti odobren ili odbijen.

Kontroverze oko sporazuma prouzročili su prepirke američkih i kineskih diplomata u Nepalu. Pomoćnik američkog državnog tajnika Donald Lu ranije ovog mjeseca upozorio je da će Washington preispitati svoje bilateralne odnose s Nepalom u slučaju da ne ratificira sporazum do roka 28. veljače, navodi The Kathmandu Post. Strateški analitičar Indra Adhikari rekao je za DW da je stalna napetost oko pomoći SAD-a znak povećanja kineskog utjecaja u nepalskom društvu. Kineski utjecaj u Nepalu povećao se posljednjih godina, posebno nakon blokade indijske granice 2015.-2016., kada je Peking pružio vitalnu potporu, uključujući slanje nafte i osiguranje tranzitnog pristupa Nepalu koji nema izlaz na more. Sljedeće godine Nepal se pridružio kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI). U listopadu 2019., kineski predsjednik Xi Jinping boravio je u državnom posjetu Nepalu i tada su dvije zemlje potpisale niz sporazuma o infrastrukturi, uključujući plan izgradnje trans-himalajske željezničke pruge u okviru BRI-ja. Ipak, dio nepalskog društva doveo u pitanje uvjete i financijske implikacije kineskog BRI projekta. Tijekom posjeta Nepalu, predsjednik Xi također je upozorio da će “svatko tko pokuša podijeliti Kinu biti slomljen i da će kineski narod smatrati da je svaka vanjska silu koja podupire takve pokušaje zapravo oblik sanjarenja”, očito misleći na prosvjede i aktivnosti protibetskih aktivista u Nepalu. Nepal dijeli himalajsku granicu dugu 1400 kilometara s Tibetom i ugošćuje gotovo 20 000 tibetanskih izbjeglica.

Ranije su mnoge ljevičarske stranke sazvale nacionalni štrajk u znak protesta protiv sporazuma o MCC-u, dok su nasilni prosvjedi izbili ispred parlamenta, a policija je koristila suzavac, gumene metke i vodene topove kako bi rastjerala gomilu. Ovo također nije prvi put da se Nepal suočava s kontroverzama i politizacijom oko vanjske pomoći ili ulaganja, uglavnom sa Zapada. Početkom 1990-ih Svjetska banka potpisala je sporazum o izgradnji projekta hidroelektrane snage 201 megavata i pristupne ceste od 150 km. Svjetska banka je 1995. godine povukla ugovor vrijedan 764 milijuna dolara nakon burne političke rasprave i zahtjeva tadašnjeg CPN vodstva da se projekt obustavi. Svjetska banka nije dalje ulagala, a Nepal se na kraju suočio s više od dva desetljeća nestašice struje.





Komentari

komentar

You may also like