„Igra živaca“ sa „Sjevernim tokom 2“: u njemačku luku stiže ruski ledolomac

Nastavlja se „igra živaca“ oko baltičkog plinovoda „Sjeverni tok 2“ čija je sudbina postala neizvjesna nakon nedavne „afere Navalny“ tj. trovanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog bojnim otrovom „Novičok“, za što mnogi optužuju Rusiju i njezin državni vrh iako službena istraga o tome nije niti pokrenuta. Naravno, sudbina toga plinovoda puno je više ugrožena američkim sankcijama koje je Washington uveo krajem prošle godine, a u prosincu ove slijedi i njihov drugi – još oštriji dio u sklopu američkog proračuna za iduću godinu, koji prijeti udarom i na sve europske tvrtke koje na ovaj ili onaj način sudjeluju i izgradnji spomenutog plinovoda koji bi trebao povezati rusku i njemačku obalu – paralelno uz već operativni plinovod „Sjeverni tok“. Sankcije prijete i osiguravajućim, logističkim i ostalim tvrtkama kao i pravnim i fizičkim osobama – uključno i lukama koje pružaju logističku opskrbu.

A jedna od glavnih luka toga tipa svakako je njemačka najsjevernija luka na Baltičkom moru – Murkan. Ona je glavno logističko središte za izgradnju posljednje dionice plinovoda „Sjeverni tok 2“. U pravo je u Murkan, danas, iz ruske baltičke enklave Kalinjingrad zaplovio ruski ledolomac „Vladislav Strizhov“, koji može osiguravati radove broda-cjevopolagača „Akademik Cherskiy“ na dovršetku plinovoda. Prema podacima navigacijskog portala Vesselfinder, taj bi ledolomac u njemačku luku trebao stići u srijedu, 30. rujna, u jutarnjim satima.

Konačnu odluku o nastavku radova na „Sjevernom toku 2“ morat će donijeti njemačka vlada, koja se o svemu konzultira sa svojim partnerima iz EU.

 

Komentari

komentar
loading...

You may also like