“Igrate se vatrom!”: Ponovno granatirana ukrajinska nuklearna elektrana

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, granatirana je u nedjelju, što je izazvalo osudu UN-ove agencije za nuklearnu energiju koji je upozorila da takvi napadu mogu izazvati nuklearnu katastrofu, prenosi Reuters.

Novo granatiranje elektrane na jugu Ukrajine izazvalo je zabrinutost zbog mogućne ozbiljne nesreće samo 500 km od Černobila, poprišta najveće nuklearne katatrofe u povijesti 1986. godine.

Više od desetak eksplozija potreslo je u subotu i nedjelju elektranu Zaporižja, nad kojom je Rusija preuzela kontrolu nedugo nakon invazije Ukrajine u veljači, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Tim IAEA-e na terenu ustanovio je da je došlo do oštećenja nekih zgrada, sustava i opreme u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, ali da nijedno od oštećenja nije kritično za nuklearnu sigurnost. Dužnosnici IAEA-a vidjeli su neke od eksplozija sa svojih prozora. “Vijesti našeg tima jučer i jutros izuzetno su uznemirujuće”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi. “Na lokaciji ove velike nuklearne elektrane dogodile su se eksplozije, što je potpuno nedopustivo. Tko god stoji iza ovoga, mora odmah prestati. Kao što sam više puta rekao, igrate se vatrom!”

Nuklearna elektrana Zaporižja osiguravala je oko petinu ukrajinske električne energije prije ruske invazije 24. veljače i bila je prisiljena raditi na pomoćnim generatorima nekoliko puta. Ima šest VVER-1000 V-320 vodeno hlađenih i vodenih reaktora koji sadrže uranij 235. Reaktori su ugašeni, ali postoji rizik da bi se nuklearno gorivo moglo pregrijati ako se prekine struja koja pokreće rashladne sustave. Granatiranje je više puta prekidalo dalekovode.

Kijev i Moskva međusobno su se optuživali da su tijekom sukoba u nekoliko navrata napali elektranu i riskirali nuklearnu nesreću, a u nedjelju su ponovno razmijenili optužbe. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina ispalila granate na dalekovode koji opskrbljuju elektranu, dok je Tass citirao dužnosnika ruskog operatera nuklearne energije Rosenergoatom koji je izjavio da su neki od skladišnih objekata pogođeni ukrajinskim granatiranjem. “Granatirali su ne samo jučer, nego i danas, granatiraju upravo sada”, rekao je Renat Karchaa, savjetnik izvršnog direktora Rosenergoatoma, dodajući da svaki topnički napad na to mjesto predstavlja prijetnju nuklearnoj sigurnosti. Karchaa je rekao da su granate ispaljene u blizini suhog skladišta nuklearnog otpada i zgrade u kojoj se nalazi svježe istrošeno nuklearno gorivo, ali da trenutno nisu otkrivene nikakve radioaktivne emisije, prenosi Tass. Ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom optužila je rusku vojsku za granatiranje lokacije i rekla da je bilo najmanje 12 pogodaka u infrastrukturu elektrane. Tvrdi se da je Rusija ciljala na infrastrukturu potrebnu za ponovno pokretanje dijelova elektrane u pokušaju daljnjeg ograničenja opskrbe Ukrajine električnom energijom.

IAEA pozvala Rusiju da se odmah povuče iz elektrane Zaporožje





Komentari

komentar





You may also like