Imenovana zemlja koja će postati nova članica ŠO na skorom summitu

Iran će se pridružiti Šangajskoj organizaciji za suradnju (ŠO, SCO), izvijestila je u četvrtak, 9. rujna, agencija Sputnik Tadžikistan. Početak postupka punopravnog priključenja Irana u ŠO trebao bi biti službeno objavljen na predstojećem summitu u tadžikistanskoj prijestolnici Dušanbeu koji će se održati 16. i 17. rujna.

“Uskoro će biti devet članova organizacije. Na nadolazećem summitu u Dušanbeu, šefovi država trebali bi objaviti početak prijema u svoje redove Irana”, kazao je izvor spomenute agencije.

Istodobno se napominje kako bi proces pridruživanja Irana Šangajskoj organizaciji za suradnju mogao potrajati još neko vrijeme. Već ranije je ruski veleposlanik u Iranu Levan Jagaryan izjavio kako Moskva podupire zahtjev Teherana za punopravno članstvo u ŠO.

Iran se prijavio za pridruživanje toj organizaciji još 2008. godine. Kako navodi medij Eadaily, glavni razlog za tako dugo čekanje u predvorju ŠO bio je razvoj njegovog nuklearnog programa i u sklopu istog uvedene sankcije protiv  Teherana od strane međunarodne zajednice odnosno UN-a.

Države članice ŠO su Kina, Rusija, Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a inicijativu za njeno osnivanje dao je Peking. Organizacija je osnovana 15. lipnja 2001.g. u Šangaju, a osnovale su je Kina, Rusija, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Godine 2017. pridružile su joj se još dvije bitne azijske zemlja – Indija i Pakistan. Zemlje-promatrači su Afganistan, Bjelorusija, Iran i Mongolija, a zemlje-partneri Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.





Ovdje bismo dodali slijedeće: članstvo Irana u ŠO iz temelja će promijeniti geopolitičke odnose na azijskom kopnu i bit će jasan dokaz potpunog zaokreta Teherana na Istok, prema Kini i Rusiji – odnosno odmaka od geopolitičkog Zapada. U jednu ruku to će značiti i iranski odmak od višedesetljetne strategije vođenja samostalne vanjske politike odnosno nesvrstavanja. Nje ne može biti, barem ne u punom smislu te riječi, nakon ulaska u organizacije ovakve vrste gdje se brojna važna pitanja, oko ključnih (za sada samo azijskih) problema dogovaraju i usvajaju konsenzusom.

Nedavno smo na temu Irana i njegovom približavanju Rusiji i Kini u kontekstu snažnih političkih i sankcijskih pritisaka Zapada, prije svega SAD-a, napisali veliku analizu koju možete pogledati ovdje.

Z. Meter: Izrael bi napao Iran koji se okreće Kini i Rusiji





Komentari

komentar

You may also like