Inauguracija iranskog predsjednika Ibrahima Raisija: toplo-hladne poruke regiji i Zapadu

Ibrahim Raisi (60) danas je svečano prisegnuo, držeći desnu ruku na Kuranu, na dužnost osmog predsjednika Irana. Tom se prilikom obratio naciji: “Nudim ruku prijateljstva i bratska svim državama, pogotovo onima u regiji”, prenosi Al Jazeera.

Raisi je konervativni bivši sudac i vjerska figura. U politici nije značajno sudjekovao, barem ne javno a

Najavio je još aktivniju diplomaciju i vanjsku politiku. Tvrdi da će “težiti ka diplomaciji te konstruktivnom i opsežnom angažmanu sa svijetom”, ali i da su prioritet odnosi u regiji.

Raisi je kazao kako iranska prisutnost u regiji stvara sigurnost, stabilnost i mir. Iako takva izjava može zvučati pomirbeno na prvu, zapravo govori da bez iranskog utjecaja i interesa, u regiji neće biti mira. Osim toga, Izrael i neke sunitske arapske zemlje tvrde upravo suprotno: da je utjecaj Teherana u regiji faktor nemira i nestabilnost.

Što se tiče odnosa prema SAD-u i teretu ekonomskih sankcija, Raisi je kazao jasno: ” Sankcije moraju biti uklonjene i podržat ćemo svaki diplomatski plan kako bi ostvarili ovaj cilj”. Jednako jasno je kazao kako nuklearno naoružanje “nema mjesta u našoj obrambenoj strategiji” te je obećao kako iranski nuklearni program nema vojnu namjenu. Time je dao do znanja da je spreman pregovarati u Beču i ponuditi potrebne ustupke SAD-u, nešto za što je kritizirao svog manje konzervativnog prethodnika, Hasana Rohanija. Takva promjena retorike sugerira da je “šef” i dalje ajatolah Ali-Hamenei.

Pričajući o odnosu prema sankcijama i SAD-u, još je jednom spomenuo da će “popraviti pukotine” u odnosu s jednom susjednom zemljom, a vrlo vjerojatno je mislio na Saudijsku Arabiju.
Kazao je kako razumije poteškoće ljudi te da razumije da su mnogi izazovi ispred njega kao predsjednika i Irana kao države. Obećaje će pokušati podići kvalitetu života svim Irancima, a posebno najsiromašnijima.

Iako su u govoru od pola sata dominirale poruke mira i želje za kompromisom, ne sugeriraju sve izjave da slijedi pasivna i nekonfliktna uloga Teherana.

“Gdje god da su opresija i kiriminal u svijetu…bilo da su u srcu Europe, SAD-u, Africi, Jemenu, Siriji ili Palestini, stat ćemo pored običnih ljudi.”, prenosi AP. Time je, naravno, sugerirao da će nastaviti pomagati Hutima u Jemenu i Hezbolahu u Libanonu kroz posredno ratovanje.

Publika je pokazala najviše slaganja dok je novi predsjednik Irana govorio: “Poruka ovih izbora je otpor arogantnim silama”.

 

 
Komentari

komentar

You may also like