Incident: J. Koreja optužila Rusiju za povredu zračnog prostora, Rusi optužbe odbacuju

Foto: preuzeto s portala DefPost

Južnokorejska agencija Yonhap News, u utorak, 23. srpnja, objavila je vijest vojnog vrha te zemlje, da su ruski vojni zrakoplovi  jutros dva puta povrijedili zračni prostor Južne Koreje iznad Japanskog mora.

Incidenti su se dogodili između 9 i 10 sati po lokalnom vremenu. Južnokorejski lovci F-15K i F-16K ispalili su signalne rakete, ali i hitce upozorenja. Nakon toga ruski je zrakoplov napustio to područje ali se vratio nakon 18 minuta i napustio ga nakon četiri minute.

Agencija Yonhap također navodi kako su dva sata prije prvog incidenta ruski i kineski zrakoplovi također bili viđeni u toj zoni. Južnokorejsko Ministarstvo obrane, navodi se dalje, namjerava pozvati predstavnike ruskog i kineskog veleposlanstva i uručiti im prosvijed.

S druge strane, na ovu se temu oglasilo i rusko Ministarstvo obrane, tvrdeći, kako su sve aktivnosti ruskih zrakoplova bile u potpunom skladu s međunarodnim pravom. Rečeno je kako se radi o dva strateška bombardera Tu-95MS, koji su izvodili planirane letove nad neutralnim vodama Japanskoga mora.

„U zoni otoka Tokto (Takesima) ruskim su se zrakoplovima približila dva južnokorejska lovca F-16, koji su izvršili neprofesionalni manevar, presjekavši smjer ruskim strateškim bombarderima i time ugrozili njihovu sigurnost“, objavljeno je u ruskom MO. Pri tom korejski piloti nisu uspostavili radio vezu s ruskim pilotima, a nakon ispaljivanja signalnih raketa su se udaljili, rečeno je dalje.

Pri tom su u ruskom MO priopćili kako ovo nije prvi put da Južna Koreja nastoji ometati ruske zrakoplove u toj zoni. Problem je u tome što se Seul poziva na neku svoju proizvoljno uspostavljenu „zonu za prepoznavanje PZO“, a koju „Rusija ne priznaje, a o svom je stavu više puta upoznala južnokorejsku stranu po različitim kanalima“, naglasilo je rusko MO.

Osim toga, rusko je Ministarstvo opovrgnulo vijest da je na ruske zrakoplove ispaljena „upozoravajuća vatra“, kazavši, kako, „ukoliko bi ruski piloti osjetili ugrozu, odgovor ne bi trebalo čekati“.

Zbog ovog incidenta zamjenik ruskog veleposlanika pozvan je u južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like