Incident nad Crnim morem između ruskog civilnog i američkog špijunskog zrakoplova

Ruski putnički zrakoplov koji je letio iz Tel Aviva u Moskvu bio je primoran izbjeći američki špijunski zrakoplov nad vodama Crnog mora, prenose danas ruski mediji. Incident se dogodio prethodnog jutra, a o njemu se doznalo u subotu, 4. prosinca.

Navodno se radi o zrakoplovu  Airbus A330 tvrtke Aeroflot, na letu SU 501. Za siguran odlazak s kursa američkog izviđačkog zrakoplova Boeing RC-135V, piloti civilnog zrakoplova bili su primorani isti spustiti 600 metara.

Istodobno se tvrdi kako američki vojni zrakoplov nije odgovarao na ponovljene pozive dispečera i nije kontaktirao kontrolu zračnog prometa u čijoj se zoni odgovornosti u tom trenutku nalazio.

Prethodno je objavljeno kako su u petak ruski lovački zrakoplovi Su-27 i Su-30 pratili američki zrakoplov iznad Crnog mora, o čemu je rusko Ministarstvo obrane objavilo video snimku.

Ovdje treba naglasiti kako se sva ova igra vatrom i živcima događa u međunarodnom zračnom prostoru, isto kao što se, kada je riječ o pomorskim aktivnostima vojnih snaga dviju zemalja, sve odvija u međunarodnim vodama crnomorskog akvatorija.

Komentari

komentar





You may also like