Incident: Rumunjska blokirala i konfiscirala transport ruskog oružja na Dunavu, namjenjen Srbiji

Foto: preuzeto s portala Operationworld

Rumunjska je odbila dati dozvolu za transport rijekom Dunavom ruskog oružja, namjenjenog Srbiji, priopćeno je u petak, 26. srpnja, u rumunjskom Ministarstvu vanjskih poslova. Taj je potez objašnjen sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije zbog stanja u Ukrajini.

„Za izdavanje tranzitne licence za prijevoz vojnih materjala (suglasno zakonu, licenca može biti izdana isključivo od strane rumunjskog operatera), nužno je ispunjenje niza uvjeta. Jedan od njih je da usluge rumunjskog operatera, pružene temeljem transportne licence, ne smiju neposredno ili posredno pogodovati interesima fizičkih osoba, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije (sukladno odluci 2014/512/PESC Vijeća EU o sankcijskim mjerama zbog poteza RF za destabilizaciju stanja u Ukrajini), koje su dio unutarnjeg zakonodavstva Rumunjske“, priopćeno je u tamošnjem MVP.

Prema informacijama rumunjske televizije Digi 24, po Dunavu je ruski vojni brod trebao prevesti 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, suglasno potpisanom ugovoru između Moskve i Beograda. „Rumunjska vlada je, međutim, transport zadržala i konfiscirala oružje“, priopćio je taj medij.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like