Incident u iranskom nuklearnom postrojenju. Izraelski trag?

U iranskom nuklearnom postrojenju u gradu Natanzu dogodio se incident Prema riječima glasnogovornika Iranske organizacije za atomsku energiju Behruza Kamalvandija, došlo je do nesreće u distribucijskoj mreži.

“Jutros se dogodio incident koji je zahvatio dio mreže za distribuciju električne energije u objektu za obogaćivanje Shahid Ahmadi Roshan (Natanz)”, izvijestio je vladin ured za medije, pozivajući se na Kamalvandija.

Kako se navodi, nema žrtava i zagađenja okoliša.

Uzroci incidenta se istražuju, a dodatne informacije bit će objavljene kasnije, stoji u priopćenju.

Podsjećamo: ovaj se incident dogodio u trenutku kada se u Beču vode posredni američko-iranski razgovori o mogućem povratku SAD-a u nuklearni sporazum s tom zemljom, iz kojeg je Trumpova administracija Ameriku povukla 8. svibnja 2018. godine, a protiv Teherana vratila stare i uvela nove, još strože sankcije. Bidenova administracija spremna je na popuštanje i kompromisna rješenja što se, s druge strane ne sviđa Izraelu čija visoka delegacija zbog toga planira skori dolazak u Washington.

Osim toga, sve su češći i izraelsko-iranski incidenti vezani uz napade da trgovačke brodove u vlasništvu suprotne strane što dodatno povećava napetost u regiji.





U tom kontekstu treba podsjetiti i na događaj iz studenog 2020. g. kada je u predgrađu Teherana ubijen vodeći iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh. Za njegovo ubojstvo, prema navodima iranske vlade, stoje agenti izraelske obavještajne službe Mossad. Prije tog ubojstva, u Iranu je bilo i više misterioznih bombaških napada, uključno i požar koji je teško oštetio radionicu za sastavljanje centrifuga u postrojenju za obogaćivanje urana u gore spomenutom gradu Natanzu, za što, također, mnogi vjeruju kako se radi o sabotaži u režiji Izraela, što, naravno, nije potvrđeno.

 

 





Komentari

komentar

You may also like