Incidenti nad Baltičkim morem: udaljenost između američkog i ruskog zrakoplova bila je svega 1,5 m

Američki Pentagon je prekjučerašnji manevar ruskog zrakoplova nad Baltičkim morem u odnosu na američki špijunski zrakoplov nazvao opasnim.

Podsjetimo, prema jučerašnjoj informaciji američkog Fox Newsa, ruski lovački zrakoplov proletio je blizu američkog vojnog zrakoplova nad Baltičkim morem na udaljenosti od svega 1,5 metara.

„19. lipnja američki zrakoplov RC-135U, koji je obavljao let u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, bio je ispraćen ruskim Su-27. U svezi s velikom brzinom približavanja i slabom kontrolom nad zrakoplovom u vrijeme manevra, taj je potez nazvan opasnim“, izjavljeno je od strane Pentagona.

Na istu temu oglasila se i ruska strana. Prema njihovoj verziji, primjećen je zračni objekt koji se približavao državnim granicama Ruske Federacije, nakon čega je ruski lovački zrakoplov Su-27 izvršio njegovo presretanje, utvrdivši kako se radi o američkom špijunskom zrakoplovu RC-135U čiji je pilot navodno izvršio opasan manevar, kojeg je ruski pilot izbjegao i nastavio prepratu američkog zrakoplova do njegove izmjene smjera kretanja. Osim tog događaja, ruski izvori navode i događaj, prema kojem se zrakoplov NATO saveza F-16 prekjučer želio približiti civilnom zrakoplovu  ruskog ministra obrane Sergeja Šojgu nad neutralnim vodama Baltičkog mora, ali ga je u tome spriječio ruski lovac Su-27 koji je letio u pratećoj eskadrili. Ruski ministar putovao je u rusku enklavu Kalinjingrad, smještenu na obali Baltičkog mora, između Poljske i Litve, gdje se u srijedu održava kolegij tamošnjeg vojnog zapovjedništva vezano uz rusku obrambenu strategiju u zapadnom smjeru.

Ruski izvori, a koje prenosi tamošnja RIA Novosti, tvrde kako je jedan od NATO zrakoplova želio prići ministrovom zrakoplovu ali ga je u tome spriječio Su-27 stavši između njih i pomaknuvši krila u znak upozorenja, nakon čega se F-16 udaljio.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like