Indeks vladavine prava: skandinavske zemlje prve; Turska, Rusija i Kina među zadnjima

Američka organizacija “Projekt svjetske pravde” (World Justice Project- WJP) svake godine objavi Indeks vladavine prave. Ove godine obuhvatio je 139 zemalja. Provedene su ankete u 138 tisuća domova diljem svijeta, a u izradi indeksa sudjelovalo je 4200 pravnika iz cijelog svijeta. Mjerila se moć i centraliziranost vlade, korupcija, red i sigurnost, temeljna ljudska prava, sloboda izražavanja, provedba zakona, građansko pravosuđe i kazneno pravosuđe.

Prva na listi ove godine je Danska, a slijedi ju Norveška, Finska i Švedska. Preostale zemlje visoko na popisu također su zemlje zapadne Europe, a najviše rangirane neeuropske zemlje su Novi Zeland i Australija. SAD je na 27-mom mjestu. Hrvatska je 46., Slovenija 29., BiH 72., a Srbija 81.

Od moćnih zemalja s lošom vladavinom prava, barem prema ovom indeksu, tu su Kina (89.), Rusija (101.) i Turska na dalekom 117. mjestu. Ispred Turske su čak države Mali i Sudan. Turska, Kina i Rusija se zbilja vode “čvrstom rukom”, a opozicija neće lako doći do glasa. Ipak, neobično je da su SAD tako visoko na listi s obzirom na njihovu unutarnju raslojenost društva, rasizam, prekomjerne brutalnosti policije, učestale političke skandale, lobiranja, spregu između pravosuđa i privatnog zatvorskog sustava, internetsko i komunikacijsko nadziranje većina planeta i bombardiranje civila (tvrde slučajno) diljem svijeta.

Komentari

komentar

You may also like