Indija će kupiti ruske S-400 i pod prijetnjom američkih sankcija

Na predstojećem prvom ministarskom susretu Indije i SAD-a 6. rujna u New Delhiju, Indija namjerava upoznati američku stranu s time, da ne namjerava odustati od kupnje ruskog PZO sustava S-400 „Triumf“, neovisno o protumjerama SAD-a.

Visokopozicionirani izvor iz indijske vlade priopćio je za tamošnju televiziju NDTV slijedeće: „Indija je praktički završila dogovor s Rusijom oko (kupnje) S-400. I mi namjeravamo ići dalje. Planiramo iznijeti SAD-u naš stav po tom pitanju.“

Indija se namjerava osigurati da Sjedinjene Države protiv nje ne uvedu sankcije. Indiji je pristup ruskim raketama nužan „u uvjetima razvoja regionalne arhitekture“, a vojna suradnja s Rusijom ima dugu i uspješnu tradiciju. NDTV navodi, kako „izvori izjavljuju da će Indija dobiti od SAD-a olakšice u dijelu posla s Rusijom, jer sustav PZO ima kritičnu važnost za osiguranje sigurnosti zemlje“. Pojedini ruski izvori iz vojno-industrijskog kompleksa navode kako bi Rusija i Indija mogle potpisati ugovor o isporuci S-400 do kraja ove godine, čime bi Indija postala treća zemlja u svijetu kojoj Rusi prodaju ovo oružje – poslije Kine i Turske.

Američki pomoćnik ministra obrane za Azijsko-tihooceansku regiju Randall Schriver, već je ranije izjavio  kako su SAD zabrinute indijskim planovima o kupnji ruskog naoružanja, uključno i S-400, i da s tim u svezi ne isključuju uvođenje sankcija protiv Indije. Kazao je kako SAD Indiji ne mogu jamčiti isključenje iz američkog zakona o sankcijama CAATSA („O suprostavljanju protivnicima Amerike kroz sankcije“). SAD priznaju prošle veze Indije i Rusije vezano uz vojnu suradnju, ali žele preorjentirati Indiju na sebe, kazao je Schriver.

Podsjećamo: predstojeći američko-indijski ministarski sastanak 6. rujna u New Delhiju, održat će se u formatu „2+2“,  a s američke strane na njemu će sudjelovati državni tajnik Mike Pompeo i šef Pentagona (ministar obrane) James Mattis. Razgovarat će se o sigurnosnim pitanjima. SAD navode kako „taj dijalog svjedoči o jačanju strateškog partnerstva među našim državama i rastu utjecaja Indije kao države koja pomaže sigurnosti u regiji“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like