Indija i Australija dogovorile širok trgovački sporazum

Indija i Australija dogovorile su se u četvrtak o zaključenju preliminarnog trgovinskog sporazuma koji će biti na snazi od prosinca. Također, dogovorile su i potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini do kraja 2022. godine. Dvije su zemlje odlučile ubrzati proces dogovora o širokom trgovinskom sporazum koji traje već nekoliko godina. Sastali su se indijski ministar trgovine Piyush Goyal i njegov australski kolega Dan Tehan, koji je označio formalni nastavak pregovora o Sporazumu o sveobuhvatnoj gospodarskoj suradnji Indije i Australije (CECA), piše Hindustan Times.

“Izgradili smo lijep odnos s Australijom. Naši premijeri nedavno su se također sastali u SAD-u. Dogovorili smo ambiciozne ciljeve i rokove. Odmah ćemo početi s jačanjem ekonomske razmjene Indije i Australije”, kazao je iz New Delhija indijski ministar Goyal, prenosi ANI.

Bilateralna trgovina lani je iznosila oko 17 milijardi američkih dolara pri čemu Indija izvozi digitalne usluge, tehnologiju i farmaceutske proizvode, a Australija ugljen. Obje su države su članovi obrambenog saveza Quad sa SAD-om i Japanom te nastoje produbiti strateške veze kako bi se suprotstavili Kini, kako gospodarski, tako i vojno. Australija je već više od godinu dana u trgovačkom “ratu” s Kinom.

Nakon razgovora ministara trgovine u New Delhiju, dvije su zemlje podržale “konkretne pregovore” o Sveobuhvatnom sporazumu o gospodarskoj suradnji. U međuvremenu planiraju postići privremeni dogovor do kraja ove godine prema kojem će neke carine već biti smanjene. Dvije se strane nadaju “uravnoteženom trgovinskom sporazumu koji potiče proširenje tokova trgovine i ulaganja u korist oba naša gospodarstva, a koji odražava zajedničku predanost međunarodnom trgovačkom sustavu utemeljenom na pravilima”, navodi se u priopćenju australskog ministarstva. Indija je sedmi najveći trgovački partner Australije i šesto najveće izvozno tržište u 2020. Pregovori o sveobuhvatnom sporazumu između Indije i Australije započeli su prije više od deset godina, ali su bili u zastoju od 2015. godine.

Komentari

komentar





You may also like