Indija i Pakistan, kao nuklearne sile, na rubu novog rata

Nakon velikog terorističkog napada 14. veljače u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir, u kojem su poginula 44 pripadnika indijskih snaga sigurnosti, Indija i Pakistan nastavljaju s međusobnom vrlo oštrom retorikom i optužbama koje su nad dvije zemlje navukle novi prijeteći oblak mogućeg oružanog sukoba. Tim prije, što su obje strane „na konzultacije“ povukle i svoje veleposlanike, što je jasan znak nove eskalacije odnosa dviju velikih azijskih država, koje posjeduju atomsko naoružanje.

New Delhi je s rezignacijom dočekao poziv pakistanskog premijera Imrana Khana indijskoj vladi da dostave konkretne dokaze krivnje Islamabada za spomenuti teroristički napad (info: Al Jazeera).

„Mi tražimo da Pakistan prestane dovoditi međunarodnu zajednicu u zabludu… i poduzme vidljive poteze protiv izvršitelja terorističkih napada i drugih terorista koji djeluju u zoni koja se nalazi pod njihovom kontrolom“, navodi se, u jučer objavljenom priopćenju indijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Pakistanski premijer Imran Khan izjavio je slijedeće: „Odmah nakon terorističkog napada Indija je bez bilo kakvog dokaza ili istrage optužila Pakistan. Indija želi živjeti u prošlosti, a mi želimo stabilnost. Novi Paistan ima novo mišljenje.“ Također je kazao kako je Pakistan spreman provesti istragu terorističkog napada ukoliko Indija dostavi čvrste dokaze (o njegovoj umješanosti).

U utorak, 19. veljače, pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmud Kureshi obratio se glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu s molbom za pomoć u smanjenju napetosti u odnosima s Indijom i zbog njezinih prijetnji primjene sile protiv Pakistana (info: Reuters).
Podsjećamo: Kashmir je sporni teritorij, naseljen većinski muslimanskim stanovništvom, koji je podjeljen između Indije i Pakistana. Od 1947.g. dvije su države tri puta međusobno ratovale, od čega dva puta zbog Kashmira.

Medij The Financial Times objavio je, pozivajući se na indijske vojne izvore, kako indijski premijer Narendra Modi razmatra varjante vojnog odgovora Pakistanu, uključno i djelovanje lovačkih zrakoplova za lansiranje raketa na dijelu Kashmira koji je pod pakistanskim nadzorom. Pakistanski premijer Khan izjavio je kako će Islamabad odgovoriti napadom u slučaju vojnog scenarija sa strane Indije (info: Bloomberg). „Pakistan neće razmišljati o napadu, Pakistan će ga izvršiti“, kazao je Khan u jučerašnjem televizijskom govoru. Također je kazao kako na predstojećim izborima u Indiji Modi može „polučiti impuls“ pokrećući vojne akcije protiv Pakistana, ali se (Khan) nada kako će „zdravi razum prevladati“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like