Indija i Rusija zamijenile SWIFT!

Ruska državna razvojna banka VEB i Reserve Bank of India (RBI) vjerojatno su finalizirale alternativnu platformu za transakcije za olakšavanje bilateralne trgovine nakon što su zapadne sankcije blokirale Moskvi pristup globalno korištenoj bankovnoj platformi Swift, izjavila su za indijski medij Economic Times dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Indija i Rusija završile su rad na alternativnoj platformi za financijske transakcije koja će zamijeniti globalni sustav SWIFT, temeljenu na indijskom mrežnom protokolu, navodi spomenuti medij. Pokretanje obračuna u rubljama i rupijama počet će za tjedan dana. Za novi trgovinski sporazum s poravnjavanjima u nacionalnim valutama potreban je novi platni sustav.

On se planira instalirati u sjedištu spomenute indijske i ruske banke. Sustav će osigurati “nesmetan prijenos uvoznih ili izvoznih dokumenata za transakcije u rupijama i rubljama”.

“Dokumenti i plaćanja mogu se razmjenjivati ​​pomoću ovog softvera, koji se u cijelom svijetu smatra alternativom SWIFT-u”, rekao je izvršni direktor indijske banke upoznat s tom problematikom.

Indija planira u travnju potpisati novi sporazum o isporuci 15 milijuna barela nafte iz Rusije do kraja 2022. godine. Indija je 2021. u Rusiju izvezla robe u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara, uglavnom farmaceutskih proizvoda, čaja i kave. Isporuke roba Indiji iz Rusije iznose 6,9 milijardi dolara, uključujući oružje i vojnu opremu, rude, gnojiva, metale i drago kamenje. Indija i Rusija imaju povijesno bliske odnose još od hladnog rata. Indija kupuje 85% svoje vojne opreme od Rusije.

Slični integrirani sustavi, poput planiranih – gore navedenih u Indiji, već  djeluju u Kini i Rusiji – UnionPay i sustav prijenosa financijskih poruka Središnje banke Ruske Federacije, koji osiguravaju namirenja u rubljama i juanima.





Podsjećamo: International Banking Messaging Service (SWIFT), koji ima sjedište u Belgiji i koji bi trebao biti politički neutralan (o čemu su često uvjeravali njegovi čelnici), u tom je smislu „posrnuo“ još 2018. g. kada je tadašnji američki predsjednik Donald Trump uveo stroge sankcije protiv Irana nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i primorao Swift da isključi Iran iz svog globalnog platnog sustava.

Swift ostaje vodeći svjetski servis za slanje bankovnih poruka, koji povezuje oko 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja.

Rusija Indiji predložila SWIFT alternativu u rubljama i „Mir“





Komentari

komentar

You may also like