Indija izvijestila o novom incidentu na granici s Kinom

Indijsko Ministarstvo obrane izvijestilo je o novom sukobu s kineskim vojnicima u spornoj pograničnoj regiji Ladakh prošloga vikenda, a nije navedeno je li u sukobu bilo i stradalih osoba.

Rečeno je, kako se radi rješenja navedene situacije održava sastanak na razini zapovjednika brigada. „Indijska vojska zauzima se za održavanje mira i sigurnosti kroz dijalog, ali je također potpuno odlučna zaštititi svoju teritorijalnu cjelovitost“, navodi se u priopćenju.

S druge strane, službeni Peking je objavio kako kineski granični vojnici nisu prelazili crtu stvarne kontrole.

Podsjećamo: tisuće kineskih i indijskih vojnika još se od svibnja ove godine nalaze u stanju pune vojne spremnosti na tri do četiri fragmenta sporne granice. Kina postojano negira da su njezine snage prešle tzv. Crtu stvarne kontrole u zoni rijeke Galwan i jezera Pangong-Tso u indijskoj regiji Ladakh. Prema mišljenjima indijskih i drugih inozemnih vojnih analitičara, jedan od mogućih razloga sadašnje pogranične napetosti između dviju najvećih azijskih država je činjenica da Indija gradi cestu blizu doline rijeke Galwan s ciljem smanjenja razlike u odnosu na puno razvijeniju kinesku prometnu mrežu, izgrađenu proteklih godina. Peking se sa svoje strane protivi bilo kakvoj indijskoj izgradnji infrastrukture u toj zoni, koju naziva spornim teritorijem.

 

 
 

 

Komentari

komentar

You may also like