Indija lansirala satelit za snimanje u najsloženijim vremenskim uvjetima

Indijska tehnologija i znanje, čini se, nezaustavljivo idu naprijed! Najnovija vijest pristigla iz te zemlje, a o kojoj piše medij Asia Times, govori o tome, da je indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) u srijedu, 23. svibnja, lansirala satelit za snimanje zemaljske površine, koji može proizvoditi snimke visoke rezolucije i u najsloženijim vremenskim uvjetima.

Satelit RISAT-2B (Radar Imaging Satellite-2B) povećat će mogućnost snimanja i nadzora Indije, kako danju tako i noću. Čelništvo ISRO-a ovaj je uspjeh nazvalo „fantastičnom misijom“ i nada se kako će novi satelit, opremljen najsuvremenijim radarom, omogućiti indijskoj vojsci još učinkovitije praćenje stanja na granici.

Trenutačno u Indiji postoji satelitski sustav nadzora Zemlje CartoSAT, koji omogućuje vrlo detaljne snimke, međutim, njega ipak prilično ometa gusti oblačni sloj. Osim toga taj sustav nije omogućio dobivanje točnih procjena gubitaka poslije napada indijskih zračnih snaga na pakistanski grad Balakot u veljači ove godine, navodi NDTV.

Podsjećamo: Indija je tijekom 2009. i 2012. godine lansirala satelite RISAT-1 i RISAT-2, koji su njezinoj obavještajnoj službi omogućili izvođenje preciznog napada 2016.g. po terorističkim uporištima u pakistanskom dijelu Kašmira, kao i spomenuti napad u veljači ove godine.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like