Indija može postati pobjednica u američko-kineskom trgovinskom ratu

Indija može izvući najveću korist iz posljedica nastalih američko-kineskim trgovinskim ratom, navodi medij CNBC pozivajući se na različite ekonomske analitičare.

Američko-kineski trgovinski rat traje već više od dvije godine, tijekom čega su dvije strane uvele međusobne carine u vrijednosti od više stotina milijardi dolara.

Pojedine tvrtke prenose proizvodnju iz Kine u druge zemlje, kako bi izbjegle štetne utjecaje od povećanja carina. Indija od toga može imati velike koristi. Prema izvješću iz kolovoza od strane singapurske banke DBS Group, Indija bi mogla imati koristi posebno u tri glavna sektora prema kojima su SAD uvele carine na kineski izvoz: farmaceutska industrija, kemijska industrija i strojogradnja. Indija je već ionako u tim sektorima konkurentna na globalnoj razini.

Profitirati može i proizvodni sektor, poglavito proizvodnja tekstila, obuće i elektronike, smatra Rajiv Biswas, glavni ekonomist za Azijsko-tihooceansku regiju konzalting tvrtke IHS Markit.

Indijsko gospodarstvo može izvući korist od 11 milijardi dolara zbog tih trgovinskih poremećaja,napisala je u spomenutom izvješću Radhika Rao, ekonomistica Singapore bank DBS Group, pozivajući se na procjene Konferencije UN-a o trgovini i razvoju.
Ali u Indiji postoje i određene teškoće kada je u pitanju biznis. Prtimjerice, postojeći zakoni otežavaju privatnom sektoru dobivanje proizvodnog prostora, a drugi problem je što je radno zakonodavstvo vrlo složeno.

Komentari

komentar

You may also like