Indija nastavlja kupovati iransku naftu bez obzira na američke sankcije

Dvije indijske naftne tvrtke uputile su nove narudžbe za uvoz iranske nafte u slijedećem mjesecu, izjavio je ministar za naftu i prirodni plin Indije Jarmendra Pradhan.

Podsjećamo kako Sjedinjene Države od 4. studenog namjeravaju početi primjenjivati sankcije protiv iranskog energetskog sektora, pri čemu će Washington pojačati pritisak na vlade i tvrtke iz čitavog svijeta, nastojeći ih prinuditi na potpuno odustajanje od uvoza iranske nafte.

Neovisno o tome, indijski ministar Pradhan izjavio je kako će Indija nastaviti kupnju iranske nafte u studenom, izvjestio je Reuters. U svom govoru na energetskom forumu u New Delhiju, ministar je izjavio da je Indija treći po veličini svjetski uvoznik iranske nafte i da ne zna hoće li zbog takvog stava Indija biti izvrgnuta američkim sankcijama. Također je kazao kako Indija razmatra mogućnost novog platnog sustava za kupnju iranske nafte i da plaćanje može biti izvršeno u indijskim rupijima. Dakle, to bi značilo odmak od američkog dolara po pitanju poslovanja s Iranom.

Podsjećamo: indijske rafinerije u listopadu su uvezle oko 10 milijuna barela iranske nafte, a u studenom bi te količine ipak trebale biti manje. Državna naftna tvrtka Indian Oil u idućem mjesecu planira kupnju 6 milijuna barela nafte iz te bliskoistočne zemlje, a tvrtka Mangalore Refinery and Petrochemicals mora nabaviti 3 milijuna barela, izvjestio je Reuters, pozivajući se na dva neimenovana izvora iz tog sektora.

U vrijeme prethodnih američkih protuiranskih sankcija od 2012.-2015.g. Indija je kupovala iransku naftu, ali je bila primorana značajno smanjiti uvezene količine. Razmišljanja o tome koliko će se samanjiti indijski uvoz iranske nafte nakon 4. studenog ove godine još se uvijek jako razlikuju. Pojedini analitičari predviđaju kako će svjetsko tržište nafte gubiti 500 tisuća barela dnevno nakon stupanja na snagu američkih sankcija protiv Teherana. Drugi upozoravaju kako tržište u nadolazećim mjesecima može izgubiti do 2 milijuna barela dnevno. S tom posljednjom prognozom ipak se ne bismo složili jer je sasvim sigurno da će Iran (koji je ljetos dnevno izvozio oko 2,7 milijun barela nafte, a sada izvozi 2,1 milijun), iako će, vjerojatno, i u znatnim količinama biti ograničen u svom izvozu, dio svoje nafte ipak nastaviti prodavati u Kinu, Indiju, pa čak i u EU ukoliko se ostvare najave o zajedničkom EU-iranskom zaobilaženju američkih sankcija kroz određene nove financijske instrumente. Ovdje, također, želimo ukazati na prilično samostalnu i samouvjerenu indijsku vanjsku, a s njom i usko povezanu gospodarsku politiku, koja se očitovala i u prošlotjednom sklapanju finalnog ugovora s Rusijom o kupnji suvremenih ruskih protuzračnih sustava S-400 „Triumf“, usprkos američkom protivljenju i prijetnjama sankcijama svim zemljama koje budu kupovale rusko oružje. Samo tjedan dana prije sklapanja rusko-indijskog ugovora o kupnji sustava S-400, SAD je zbog istog posla, izvršenog još znatno ranije, uveo sankcije i protiv Kine, što je izazvalo oštru reakciju Pekinga i najave još intenzivnije kinesko-ruske vojne suradnje. Međutim, očito kako ta američka čudna odluka prema Kini nije ustrašila niti utjecala na Indiju i njihove nacionalne interese u kojima ruski S-400 zauzima važno mjesto. Slično je, očito, i po pitanju uvoza iranske nafte. New Delhi jednostavno nema komoditeta niti vremena za kalkulacije i geopolitičke hirove svog novog, velikog strateškog partnera preko Tihog oceana i primarno se rukovodi brigom za svoje gospodarske, sigurnosne i svake druge interese, pri tom svima jasno dajući do znanja koje su njegove ambicije glede pozicioniranja Indije na novoj globalnoj geopolitičkoj karti, koja se upravo iscrtava pred našim očima.

Indija ignorira američke sankcije i kupovat će iransku naftu za rupije





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like