Indija nastavlja vojnu suradnju s Rusijom neovisno o pritiscima SAD-a

Jučer je u službeni posjet Moskvi stigao indijski ministar obrane Rajnail Singh. Na sastanku s potpredsjednikom ruske vlade Yuriem Borisovom Singh je kazao kako Indija namjerava jačati razvoj vojne suradnje s Rusijom, neovisno o pritiscima sa strane SAD-a.

Borisov je izjavio kako Rusija i Indija uspješno realiziraju zajedničke planove u suradnji u vojno-tehničkoj sferi, poput onih o ruskim isporukama sustava protuzračne obrane S-400 Triumf,  a osim toga, navodi dalje Borisov, nastavlja se rad „oko usuglašavanja programa rusko-indijske vojne suradnje d0 2030. godine“.

Podsjećamo: nedavno je New Delhi od Moskve zatražio ubrzanje procesa isporuka spomenutih  sustava S-400 Indiji, za što su dvije zemlje u jesen prošle godine potpisale ugovor vrijedan oko 5,2 milijarde dolara. Aktivno se razmatra i kupnja 50-ak ruskih lovčkih zrakoplova Su-35, kao i MiG-29, a Indija nastavlja nabavljati i ruske tenkove. Tako je indijska vlada u travnju ove godine odobrila kupnju 464 ruska tenka T-90MS za iznos od 1,93 milijarde dolara (vidi link:https://www.geopolitika.news/vijesti/video-indija-od-rusije-kupuje-464-tenka-t-90ms-za-193-mlrd-dolara/).

U tom je kontekstu također zanimljivo podsjetiti kako su indijske vojne snage, konkretno one zračno-desantne, sudjelovale su na nedavno održanim velikim ruskim vojnim vježbama „Centar-2019“, skupa s kineskim i vojnicima iz pojedinih srednjoazijskih država.

Dakle, po pitanju vanjske i obrambene politike New Delhi jasno demonstrira svoj strateški smijer njihove diversifikacije, neovisno o tome što je Indija jedan od važnijih dugoročnih strateških partnera SAD-a u strateški sve važnijoj Indo-Tihooceanskoj regiji. Drugim riječima, Indija nastoji sa svim ključnim globalnim silama održavati stabilne odnose, a one azijske, s obzirom da tom kontinentu i sama pripada, u tom su joj smislu najvažnije po pitanju vlastite sigurnosti. Zato Indija, neovisno o svojim složenim odnosima s Kinom i međusobno nerješenim graničnim sporovima, i s tom zemljom nastavlja održavati bilateralne kontakte na svim razinama, ali i unutar integracija kojih su te dvije zemlje članovi – poput Šangajske organizacije (ŠO). U tom se smislu posebno se nastoji jačati suradnja po pitanju zajedničke borbe protiv terorizma od kojeg obje zemlje nisu imune, kao i usuglasiti mjere potrebne za smanjenje indijskog velikog trgovinskog deficita u robnoj razmjeni s Kinom.

Zoran Meter: Indija igra po turskom scenariju: KAKO DO RUSKIH SUSTAVA S-400?





Komentari

komentar





You may also like