Indija ne odustaje od gradnje elektrana na ugljen unatoč pritiscima

Novi indijski dokument o energiji otkriva kako će Indija nastaviti sa izgradnjom termoelektrana na ugljen, piše Reuters. Razlog je za Indiju vrlo jednostavan: energija iz ugljena je i dalje jeftina.  Indija i dalje stvara tri četvrtine svoje energije iz ovog fosilnog izvora. Energetske potrebe 1,4 milijarde ljudi u kombinaciji s opisanim načinom dobivanja energije čine Indiju trećim najvećim “proizvođačem” stakleničkim plinova nakon SAD-a i Kine.

Čini se da Indija ne odustaje od provjerenog energetskog “recepta” usprkos sve glasnijim kritičarima. Zagovaratelji zelene energije tvrde kako je neodgovorno da Indija i dalje otvara elektrane na neobnovljive izvore dok je solarna energija sve jeftinija. Iz NTPC, državno upravljane tvrtke i najvećeg proizvođača indijske struje, javljaju kako ulažu u zelene izvore, ali moraju raditi i na starim izvorima kako bi osigurali stabilnost energetske mreže.

Bogatije zapadne države desetljećima pritišću tzv. zemlje u razvoju da smanje svoju ovisnost o ugljenu, plinu i nafti. Odgovor siromašnijih zemalja je da ni sve bogate zemlje nisu “zelene” i da su “razvijene” države licemjerne jer su već izgradile svoju industriju na fosilnim gorivima.

 

Komentari

komentar





You may also like