Indija od Kine preuzela prvo mjesto u svijetu po broju stanovnika. Azija dominira

Konačno se i dogodilo ono što je već dugo vremena najavljivano s obzirom na ubrzani rast indijske populacije: Indija je zaobišla Kinu i po prvi put postala najmnogoljudnija zemlja svijeta, s više od 1,428 milijardi stanovnika. O tome svjedoče podaci specijaliziranog portala World Population Review.

Kineski Državni zavod za statistiku nedavno je zabilježio prvi pad broja stanovnika u toj zemlji u posljednjih 60 godina –  smanjio se za milijun. Prema mišljenju stručnjaka, Kina je ušla u eru “negativnog demografskog rasta”, na što je također odavno upozoravano. Glavni krivci su kineska višedesetljetna politika „jednog djeteta“ (koja je u međuvremenu, prije nekoliko godina korigirana pa je obiteljima dozvoljeno imati dvoje djece), a također i trogodišnje oštre mjere zaštite od pandemije koronavirusa Covid-19 koje su i u tom segmentu uzele svoj danak.

Na trećem mjestu po broju stanovnika su, ali s velikom razlikom, Sjedinjene Američke Države, gdje živi više od 339 milijuna stanovnika. Četvrta je Indonezija (275 mil.), a slijede Pakistan (236), Nigerija (219), Brazil (215), Bangladeš (171), Rusija (146), Meksiko (127), Japan (123), Etiopija (124), Filipini ( 115) i Egipat (111 milijuna).

Dodali bismo kako je iz ovoga vidljivo da su Azija i Afrika demografski najpropulzivnije svjetske regije, a da ih slijedi Latinska Amerika.

U studenom 2022. svjetska je populacija dosegla broj od 8 milijardi. On daleko premašuje broj svjetskog stanovništva iz 2015. kada je on iznosio  7,2 milijardi.

Broj stanovnika našeg planeta i dalje raste za oko 140 ljudi u minuti, a u većini zemalja natalitet premašuje stopu smrtnosti.





Međutim, općenito gledano, stopa rasta stanovništva usporava već nekoliko desetljeća. Očekuje se da će se ovo usporavanje nastaviti sve dok stopa rasta ne dosegne nulu (jednaki broj rođenih i umrlih) do 2080.-2100., s populacijom od približno 10,4 milijardi. Moguće je da nakon toga stopa rasta populacije postane negativna, što će dovesti do globalnog pada broja stanovništva.

 

Komentari

komentar





You may also like