Indija odbacuje stavove kineskog ministra o Kašmiru

New Delhi je zamjerio Kini zbog njezinih komentara o spornoj regiji Kašmir, rekavši da Peking nema pravo komentirati “unutarnje stvari” Indije, prenosi Indian Express.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako “odbacuje” primjedbe kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija o Kašmiru koje je izrekao na otvaranju sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije islamske suradnje u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu. Ministar Wang, koji je bio poseban gost na dvodnevnom sastanku koji je počeo u utorak, rekao je da Peking “dijeli iste težnje” kao i druge islamske nacije po pitanju Kašmira, što je izazvalo oštru reakciju Indije. “Odbacujemo neprimjereno spominjanje Indije od strane kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija. Pitanja vezana uz teritorij Jammua i Kašmira u potpunosti su unutarnji poslovi Indije”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi u priopćenju objavljenom jučer navečer. “Druge zemlje, uključujući Kinu, nisu u poziciji koja bi opravdala komentiranje”, piše u priopćenju. Dodaje se da “trebaju primijetiti da se Indija suzdržava od javnog prosuđivanja njihovih unutarnjih pitanja”. Ova zadnja rečenica se može shvatiti i kao suptilna prijetnja od strane Indije. Naime, Indija bi mogla početi spominjati pitanje Tibeta u Kini, Hong Konga, Tajvana ili odnosa prema ujgurskoj manjini u regiji Xinjiang.

Oštar prijekor dolazi nekoliko dana prije mogućeg Wangovog posjeta glavnom gradu Indije New Delhiju. To bi bio prvi takav posjet na visokoj razini nakon smrtonosnih graničnih sukoba 2020. godine. Najmanje 20 indijskih vojnika ubijeno je u tučnjavi s kineskim vojnicima na granici u Ladakhu, dijelu regije Kašmir. Himalajska regija Kašmir podijeljena je u dijelove koje kontroliraju Indija i Pakistan, ali obje države tvrde da polažu pravo na regiju u cijelosti. Dvije su zemlje vodile nekoliko ratova oko Kašmira. Dio regije je također pod kontrolom Kine, saveznice Pakistana. Islamabad desetljećima traži da međunarodna zajednica pritisne New Delhi da riješi spor, ali Indija tvrdi da je Kašmir “unutarnje pitanje”.

Pakistanski premijer Imran Khan pokrenuo je pitanje Kašmira na ceremoniji otvaranja sastanka OIC-a i kritizirao globalnu zajednicu zbog neuspjeha u provedbi odluka oko Kašmira donesenih pod mandatom UN-a. Premijer Khan se također obrušio na Indiju zbog njezine “nezakonite” odluke da poništi poluautonomni status Kašmira 2019. Tvrdi da je taj potez Indije iskorišten za pritisak na muslimansku većinu u regiji, gdje se više od tri desetljeća vode oružane pobune protiv Indije. Sukob je prouzročio desetke tisuća mrtvih. New Delhi je 2019. ukinuo ustavnu odredbu koja je davala poluautonomne ovlasti Kašmiru i dovela teritorij pod izravnu kontrolu savezne vlade. Valja spomenuti da su u cijeloj Indiji sve češći protesti muslimanske zajednice zbog percipiranog pritiska od strane hinduističke većine pod vostvom premijera Modija i njegove nacionalističke stranke BJP.

Komentari

komentar





You may also like