Indija odobrila povećanje zaliha oružja i streljiva za vođenje rata

U kontekstu jačanja napetosti na kinesko-indijskoj granici na području Himalaja, obje strane jačaju svoju vojnu nazočnost na linijama razgraničenja u spornim pograničnim zonama i pripremaju se za eventualne ozbiljnije sukobe. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Karta: sporne zone na indijsko-pakistanskoj i indijsko-kineskoj granici

Indijska vlada dopustila je vojsci povećanje zaliha oružja i streljiva potrebnih za vođenje 15 dana borbi u slučaju rata. Medij Times of India izvijestio je o tome u ponedjeljak, 14. prosinca, pozivajući se na službene izvore.

Slika 2: kineski i indijski vojnici uz graničnu liniju u zoni Ladakh





„U kontekstu vojnog obračuna s Kinom u istočnom Ladakhu, indijskoj je vojsci bilo dopušteno povećati zalihe oružja i streljiva na razinu 15-I, što predviđa provođenje intenzivnih vojnih operacija tijekom 15 dana na dvije fronte – protiv Kine i Pakistana. Oružje će se kupiti od stranih i indijskih proizvođača ”, rekli su izvori.

Prije su indijske oružane snage morale imati zalihe oružja i streljiva za vođenje 40 dana borbi, ali ta je razina snižena na 10 dana zbog poteškoća sa skladištenjem oružja i nove vojne taktike.

Prema izvorima, indijska vojska već je kupila velik broj projektila i granata za tenkove i topništvo. Za kupnju je dodijeljeno 500 milijardi rupija (oko 67,8 milijuna USD).





Situacija u istočnom dijelu teritorija regije Ladakh na granici s Kinom pogoršala se nakon sukoba između vojnika dviju zemalja u svibnju i lipnju. Tada je, prema različitim izvorima, ubijeno najmanje 20 indijskih i do 45 kineskih vojnika. Nakon toga New Delhi i Peking povećali su koncentraciju svojih snaga na tom području. Sada u Ladakhu ima 50 tisuća indijskih vojnika i otprilike isto toliko kineskih.

 

 

Komentari

komentar

You may also like