Indija po prvi put postala najveći uvoznik venezuelanske nafte

Indija je u prvoj polovici veljače postala lider u kupnji venezuelanske nafte, preskočivši na toj poziciji SAD, koji je protiv Venezuele počeo sankcijsku borbu, uključno i blokadu aktiva venezuelanske naftne tvrtke PDVSA. Indija je u prvoj polovici veljače povećala uvoz nafte iz te karipske zemlje na 620 tisuća barela dnevno, objavila je televizija NDTV.

Najveći kupci venezualanske nafte postale su indijske rafinerije Reliance Industries Ltd. i Nayara Energy Ltd. Prema informacijama tog medija, porast uvoza venezuelanske nafte u prvoj polovici veljače iznosi više od 66%.

Krajem siječnja izvor u indijskom MVP izvijestio je o rastu uvoza za 400 tisuća barela dnevno, naglasivši stremljenje New Delhija na daljnji razvoj energetske suradnje s Caracasom.

Podsjećamo: Washington je 28. siječnja uveo sankcije protiv tvrtke PDVSA i blokirao njezine aktive u iznosu od 7 milijardi dolara. Bijela kuća je izjavila kako će dodatnih 11 milijardi dolara iznositi gubitci te tvrtke u isporukama nafte. SAD su do sankcija bile najveće uvoznice vanezuelanske nafte, a slijedile su Indija i Kina.  Geopolitika News već je pisala kako Caracas računa na udvostručenje izvoza nafte u Indiju zbog onemogućavanja njezinog izvoza u SAD i Europu (vidi poveznicu ispod teksta). Prije sankcija Venezuela je u SAD izvozila više od 500 tisuća barela nafte dnevno, a u Indiju više od 300 tisuća. Kakve će biti reakcije Washingtona na ove poteze New Delhija, koji se suprostavio i američkim sankcijama protiv Irana i s Teheranom nedavno postigao sporazum o nastavku uvoza iranske nafte za indijske rupije umjesto dolare ili eurie, ostaje za vidjeti.

Venezuela planira udvostručiti izvoz nafte u Indiju





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like